Elektrik güç sistemlerinde MATLAB simülink ile kısa devre arıza analizi ve bir örnek olarak van enerji nakil hattının incelenmesi
Short circuit fault analysis with MATLAB simulink in electrical power sistems and the study of van energy transmission line as an example
  1. Tez No: 213465
  2. Yazar: VEYSİ DOĞRUER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NİHAT İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç sistemleri, Kısa devre, Arıza, Simulink, Power Systems, Short Circuit, Fault, Simulink
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Güç sistemlerinde geçici olay analizlerinin, tesisteki can ve mal güvenliginin saglaması, koruma röleleri ve enerji iletim hatlarının iletken kesiti seçiminin uygun sekilde boyutlandırılması, hesap yöntemlerinin ilgi çekiciligi açısından en önemlilerinden biri kısa devre arıza analizidir. Bu çalısmada; güç sistemlerinde olması muhtemel faz-toprak, faz-faz, iki faz-toprak ve üç faz kısa devre arızalarının gerçek hat parametreleriyle, MATLAB Simulink kullanarak modellenmesi amaçlanmıstır. Kısa devre olayının anlasılması için; kısa devre olayında geçen büyüklükler ile sebeke elemanları empedanslarının hesap yöntemleri gösterilmistir. El ile yapılan hesaplamalarda kullanılan; simetrili bilesenler metoduyla, muhtemel kısa devre arızalarının bilesen devreleri gösterilmistir. Sonuç olarak; Simulink' te tasarlanan simülasyon modeli ile kısa devre arıza analizleri incelenmis ve simülasyon sonuçları verilmistir.
Özet (Çeviri)
From the point of view of the interesting calculation methods in analysis of temporary events in power systems such as the safety of the personnel and the equipment, selection of the safety relay and appropriate conductor section, the short circuit fault analysis is one of the most important method. In this study it is aimed to explain the probable single phase-to-ground, phase-tophase, double phases-to-ground and three phases short circuit faults in power systems with real line parameters using MATLAB simulink. In order to get short circuit event understood, it is shown herein the values relating to the short circuit event and the method to calculate the impedances of the network elements. In the calculations performed manually the connection circuits of probable short circuit faults is shown by using symetrical components method. Consequently; short circuit fault analysis is studied and the simulation results are given.