Çatlak içeren kompozit şerit levhada levhanın doğal frekanslarına çatlağın etkisi
The influence of a macrocrack on natural frequencies of a composite plate strip
- Tez No: 213495
- Danışmanlar: PROF.DR. NAZMİYE YAHNİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mühendislik Bilimleri, Mathematics, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Şerit levha, çatlak, kompozit, sonlu elemanlar, doğal frekans, matlab, Plate strip, crack, composite, finite elements, natural frequencies, matlab
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Yapılarda meydana gelen kusur ya da hasarların, malzemenin rijidliğine, dolayısıyla dinamik davranışına etkisi olduğu bilinmektedir. Bu konuda yapılan çalışmalar, malzemenin dinamik davranışlarındaki bu değişiklerle, hasarın konumunun ve büyüklüğünün tespit edilmesinin mümkün olduğunu göstermektedir. Tez çerçevesinde, yapısında makro çatlak içeren kompozit şerit-levhanın doğal frekanslarına, çeşitli geometrik ve malzeme parametrelerinin etkisi incelenmiştir. Ele alınan sınır değer problemleri, iki farklı sınır koşulları çerçevesinde incelenmiştir. Problemlerin matematiksel modellemesi düzlem şekil değiştirme durumunda, Elastisite Teorisinin kesin denklemleri çerçevesinde yapılmıştır. Ele alınan SDPlerinin çözümü, analitik mümkün olmadığından, Sonlu Elemanlar Yöntemi yardımıyla sayısal olarak yapılmıştır. Bu amaçla, MATLAB® kullanılarak bir bilgisayar programı yazılmıştır. Sayısal sonuçlar, mesnet koşulları, sonlu eleman adedi, kompozit malzemenin malzeme sabitleri, çatlağın uzunluğu ve konumu değiştirilerek elde edilmiştir. Çatlaksız levha ile çatlak içeren levha için elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Damages or imperfections have a well-known effect on rigidity and dynamic responses of a structure. Relevant researches state that these changes in dynamic responses can be used in practice to determine the size and the location of the damage. Effects of different geometrical and material parameters on natural frequencies of a composite plate strip with macro crack were studied in this thesis. Boundary value problems concerned were examined under two different boundary conditions. For the state of plane strain, mathematical modeling of the problems was implemented in the scope of the exact equations of the Theory of Elasticity. Due to the fact that discussed BVPs are incomputable with analytical approach, Finite Element Method was used for numerical solutions. So as to retrieve the solutions, a computer program was coded in MATLAB®. Numerical solutions were obtained for different boundary conditions, number of finite elements, composite material constants, size and location of the cracks. Acquired results for undamaged and cracked were compared.