Küçükçekmece lagününde limnolojik özellikler ve sediment taşınımının araştırılması
Investigation of limnology and sediment transport properties of Küçükçekmece lagoon
- Tez No: 213512
- Danışmanlar: PROF.DR. BEYZA ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Çevre Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Marine Science, Environmental Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Küçükçekmece gölü, kıyı lagünleri, limnoloji, hidrodinamik yapı, sediment tasınımı, Küçükçekmece lake, coastal lagoons, limnology, hydrodynamics, sediment transport
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Kıyı alanlarının en üretken ekosistemlerinden olan lagünler bu özelliklerini sagladıkları sosyal ve ekonomik olanakların yanı sıra barındırdıkları çok çesitli canlı türleri için son derece elverisli, besin maddesi bakımından zengin bir ortam sunmalarına borçludur. Dogal olarak yerlesim için aranan bütün niteliklere sahip olan bu bölgeler zamanla artan nüfus ve beraberinde getirdigi endüstrilesmenin olumsuz bütün etkilerine son zamanlarda maruz kalmaya baslamıslardır. Giderek artan kirlilik yükü lagünlerde su kalitesi ve sucul yasam için en önemli tehdit unsurlarına dönüsmüsken diger yandan bu problemlere çözüm arayan çalısmalar da hızla artmakta, yeni bakıs açıları ve farklı çözüm önerileri her geçen gün gelismektedir. Sucul sistemlerde yapılan bu tip çalısmalarda sistemin hidroligini anlamak; yani suyun hareketini, nerede ne kadar bekledigini ve sonunda varacagı nihai noktaya ne kadar zamanda ulastıgını anlamak su kalitesi ve tasınım süreçleri açısından en önemli unsurdur. Sedimentin ise suyla tasınan maddeler içerisinde önemli olmasının nedeni üzerine adsorplanan maddelerin sedimentte birikmesi, tekrar askıya geçebilir olması nedeniyle uzun zaman süreçlerinde su kalitesi açısından artık problemsiz gibi görünen su kütlelerinde ani bozulma etkilerini ortaya çıkarabilmesidir. Bir baska önemli konu ise, sediment hareketinin morfolojik yapı üzerindeki etkisidir. Nihayetinde antropojenik baskı altında giderek kirlenen ve ekosistemi büyük ölçüde tahribata ugramıs olan Küçükçekmece Lagününde hidrodinamik ve tasınım süreçlerinin ortaya konması, gölün gelecekte kurtarılması için atılacak her adıma rehberlik edebilecek bir çalısmadır. Bu çalısmada hidrodinamik ve tasınım süreçlerini kapsamlı bir biçimde ortaya koyabilecek herhangi bir çalısma öncesi yapılması gereken ön hazırlık çalısmalarına yer verilmis ve Küçükçekmece örnegi üzerinde uygulanmıstır.
Özet (Çeviri)
Lagoons are among the most productive coastal areas as they owe that feature not only to the opportunities they provide in terms of social and economical means but also to their prosperous environment which is rich with nutrients to its inhabitant species. Naturally having all the attributes for settlement, these areas have already started to suffer all the negative effects caused by growing population and the industrialization it brings in the last decades. While gradually growing pollution loads have become one of the most threatening effects for the water quality and aquatic life in lagoons, studies concerned with solution schemes on these effects also increase as new perspectives and different solution techniques are presented everyday. To understand the hydraulics in such studies performed in aquatic environments; more precisely, to understand the motion of the flow of water, where and how long it resides and how long time it takes until it reaches its destination, is the most important knowledge concerning the water quality and transport processes. The interest on sediment among the other material transported in water is because of their ability to adsorp material rather easier and settle with them to the bottom of a basin just to be re-suspended in future for some reason in order to cause deteriorating effects and toxicity even in water bodies long regarded as they no longer have any water quality problems. Another important matter about transport of sediment is its effect on the morphology of the basin. Eventually to determine the hydrodynamics and transport processes in Küçükçekmece Lagoon which has been under excessive anthropogenic pressure with increasing pollution that destroys its ecosystem, can guide further steps to be taken in future for the restoration of that lake. In this study the required analysis and studies prior to any campaign to completely outline the hydrodynamics and sediment transport issues are given as Küçükçekme lagoon is chosen as the case.