Türbülatörlerde akış ve ısı transferinin incelenmesi
Analysis of flow and heat transfer in turbulators
- Tez No: 213513
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL TEKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Türbülatör, spiral sarmal yay, bükülmüs dar sac, Turbulator, wire coil, twisted tape
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu yüksek lisans tez çalısmasında, türbülatörlerde akıs ve ısı transferi konusu incelenmis ve Fluent programında sayısal olarak çözümlemeler yapılmıstır. Tez çalısması bes ana bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde çalısmaya baslama nedenleri ve ulasılmak istenen sonuçlar genel olarak açıklanarak konuya giris yapılmıstır. ?kinci bölümde tez konusu kapsamındaki temel kavramlara değinilerek kullanılan hesap yöntemi açıklanmıstır. Üçüncü bölümde konu ile ilgili önceki arastırmacıların yayınları değerlendirilmistir. Dördüncü bölümde sayısal çalısmada kullanılan hesaplama yöntemlerine değinilmistir. HAD analizlerinin temelleri üstünde durulmus ve kullanılan sayısal çözüm yöntemleri hakkında bilgi verilmistir. Sayısal çalısmalara geçilmeden önce ise Solidworks 2005 programı vasıtasıyla Shoji-Sato-Oliver isimli arastırmacıların yapmıs olduğu deneylerdeki modeller çizilmistir. Elde edilen modeller çözüm ağları olusturmak amacıyla GAMB?T 2.2.30 programında tasarlanmıs ve sonlu hacımlar metodunu kullanan Hesaplamalı Akıskanlar Dinamiği (HAD) paket programlarından FLUENT 6.2.16 programı kullanılarak sayısal çözümler elde edilmistir. Daha sonra ısı geçis miktarları, Nusselt sayıları ve yüzeydeki ısı tasınım katsayıları deneylerdeki sonuçlarla karsılastırılmıstır. Elde edilen sayısal sonuçlara göre hız ve ısı transferi incelemeleri yapılmıstır. Sonuçların literatürle uyumlu olduğu görülmüstür. Değisik sınır sartlarında hız büyüklüklerinin, Reynolds gerilimlerinin ve Nusselt sayısının boyutsuz parametreler ile değisimleri incelenmistir. Besinci bölümde yapılan çalısmayla ilgili sonuçlar belirlenmis ve öneriler sunulmustur. Elde edilen sayısal çalısma sonuçlarına göre Re-h iliskileri verilmistir.
Özet (Çeviri)
In this master thesis, flow and heat transfer from horizontal tubes with turbulators has been investigated numerically. Thesis consists of five chapters. In the first chapter, the aim of the study and the results to be reached have been explained generally. In the second chapter, fundamental concepts which are in scope of this thesis and the calculation method have been explained. In the third chapter, studies that are related to our subject in the literature have been reviewed. In the fourth chapter, information about the methods of calculation in numerical solution were given. Basics of CFD analysis were emphasized and numerical solution methods used by software were explained. Before the numerical solution Shoji-Sato-Oliver?s models were designed by Solidworks 2005. Then problems were solved by using Computational Fluid Dynamics (CFD) packet program FLUENT 6.2.16 which is using finite volume method, after their solution areas and meshes designed in GAMB?T 2.2.30 program. Heat transfer rate, Nu number and convective heat transfer coefficient values obtained numerically have been compared to experimental results. According to the numerical results velocity and heat transfer investigation was done. In different boundary conditions changes of velocity magnitudes, Reynolds and Nusselt numbers with non-dimensional parameters were investigated. In the fifth chapter conclusions and advices has been presented and according to the obtained results, new Re-Nu correlation was given.