Alternatif yakıtların dizel motorlarda kullanımı teknik ve ekonomik analizi
Utilization of the alternative fuels in diesel engines technical and economical analysis
  1. Tez No: 213517
  2. Yazar: BAHADIR TÜTER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RECEP ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: alternatif yakıtlar ve kaynaklar, biyodizel, etanol, metanol, hidrojen, dogalgaz, dizel motorlar
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Enerji ihtiyacı, dünyada sanayilesme ve artan nüfus nedeniyle günden güne artmaktadır. Bunun dogal sonucu olarak tüm dünyada enerji açıgı olusmaktadır. Bu nedenle sanayilesmis ve sanayilesmekte olan ülkeler enerji ihtiyaçlarını karsılamak amacı ile yeni enerji kaynaklarına yönelmektedirler. Günümüzde motorlu tasıt endüstrisinin temel enerji kaynagı petrol ürünleridir. Petrol kaynaklarındaki olumsuzluklar, alternatif yakıtların kullanımının yaygınlasacagını göstermektedir. Etanol, metanol, dogalgaz, hidrojen ve biyodizel gibi alternatif enerji kaynaklarının mevcut motorlarda kullanılabilirlikleri çogu arastırmacının üzerinde durdugu konulardandır. Bu alternatif yakıtların dizel motorlarında kullanımlarının arastırıldıgı bu çalısmada etanol, metanol, dogalgaz, hidrojen ve biyodizelin dizel motorlarında kullanılabilme potansiyelleri ve örnek deneyler-çalısmalar incelenmistir. Etanol ve metanol kullanıldıgında performanslarda kısmi düsüsler görülmüs, emisyonlarda artıslar tespit edilmistir. Ayrıca motor üzerinde modifikasyona ihtiyaç duyulmaktadır. Dogalgaz ve hidrojen kullanıldıgında performanslarda düsüsler görülmüs ancak ekonomik yönden kullanılabilirligi yönünde olumlu görüsler olusmustur. Biyodizel ile ilgili olarak yapılan deneyde 4 zamanlı 6 silindirli bir sehir içi otobüs motoru kullanılmıstır. Deneylerde biyodizelin performanslarda çok az düsüsler gösterdigi ancak emisyon testlerinde oldukça olumlu sonuçlar verdigi tespit edilmistir. Bu avantajlarının yanında biyodizel yüksek viskozite, düsük ısıl deger ve bazı malzemeler üzerinde asındırıcı/çözücü etkiye sahip olmak gibi bazı olumsuz özelliklere de sahiptir.
Özet (Çeviri)
The requirement of energy is increasing due to industrialization and growing population day by day in the world. As a result of this, a lack of energy occurs in the entire world. So industrialized and newly industrialized countries appeal to the new energy sources for the purpose of providing the energy necessity. At the present time the main energy source of the motor vehicle industry is petroleum products. The negativities in the petroleum sources show that using of alternative sources will become widespread. The utility of alternative energy sources as ethanol, methanol, natural gas, hydrogen and biodiesel at present engines is the one of the subjects that the most of the researchers dwell upon about. In this study these alternative sources? utilities on diesel engines were investigated. The utility potentials of ethanol, methanol, natural gas, hydrogen and biodiesel on diesel engines and model tests and studies were investigated. When ethanol and methanol were used, partial decreases were seen on performance datas, some increases were fixed on emissions datas. Also it needs modifications on engine block and parts. When natural gas and hydrogen were used, decreases were seen on performances but occured positive opinions about utility for economic situtions. In the experimental study about biodiesel, used an engine of a city bus whic is 4 cycled and 6 cylindered. On the tests a few decreases were seen on performances about biodiesel but a very positive results were fixed on emission tests. Furthermore of these advantages, biodiesel has some negative features as high viskosity, low thermal rate and abrasive - corrosive effects on some materials. Key words : alternative fuels and sources, biodiesel, ethanol, methanol, hydrogen, natural gas, diesel motors