Biyohibrid yapılı ve biyotaklitçi polimer-peptid konjugatlarının geliştirilmesi
Improving of biohybrid and biomimicking polymer-peptide conjugates
- Tez No: 213516
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEYNEP AKDESTE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biyomühendislik, Biochemistry, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Polielektrolit, biyopolimer sistemler, immünojen, polimer-peptid konjugat, sentetik ası, sap hastalığı virüsü (Foot-and-mouth Disease), Polyelectrolyte, biopolymer systems, immunogen, polymer-peptide conjugates, synthetic vaccine, foot-and-mouth disease virus
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Zayıf immünojenik özellikli biyomoleküllerin sentetik polielektrolitlerle kovalent konjugasyonunun yapılması, bu biyomoleküllerin immünojenliğinin artmasına neden olmaktadır. Biyokonjugatın yapısında, biyomolekül olarak virüs antijenlerinin kullanılması ası prototipi gelistirme imkanı vermektedir. Son yıllarda polimer-protein karısımlarının fizikokimyasal analizinin yapılması ve bunlara dayalı polimerik immünojenlerin ve asıların gelistirilmesi konusunda birçok çalısma yapılmaktadır. Bu tez çalısmasında; Sap Hastalığı Virüsünün VP1 kapsid proteininin antijenik özellikli 135- 161, 170-188 amino asid dizileri F-moc yöntemi ile sentezlenmis, akrilik asid içeren polianyonlarla etkilesim mekanizmaları incelenmistir. Suda çözünür 1-etil-3-(3- dimetilaminopropil) karbodiimid hidroklorür çapraz bağlayıcısı ve mikrodalga teknolojisi kullanılarak organik ortamda bilesenlerinin farklı nPeptid/nPolimer oranlarında, farklı aktivasyon pH değerlerinde, farklı iyonik siddette VP/AA-peptid biyokonjugatları sentezlemis ve yapı ve karekterizasyonu çesitli fizikokimyasal yöntemlerle (HPLC, Dört Detektörlü Viskotek Sistemi -Ultra-viole Visible, Refraktif Indeks, Isık Saçılması ve Viskozite- Flouresans Spektroskopisi) arastırılmıstır. Konjugasyon isleminde peptid oligomerlerinin polimer makromolekülüne kooperatif mekanizma ile bağlandığı bulunmustur. Farklı metotlar kullanılarak ve bilesenlerinin farklı nPeptid/nPolimer oranlarında sentezlenen VP/AA-peptid fiziksel karısımları ve biyokonjugatlarının balb/c farelerde immünizasyon islemleri yapılarak immünostimule edici (antijenik) aktiviteleri incelenmistir. Elde edilen sonuçlar fizikokimyasal ve biyokimyasal olarak değerlendirilmistir. Tarafımızca ilk kez mikrodalga teknolojisi kullanılarak organik ortamda yüksek verimde sentezlenen VP/AA-Peptid biyokonjugatları, immün sistemi aktifleyerek spesifik immün cevap olusumunu sağlamıstır. Sap Hastalığı Virüsüne karsı koruyucu özellikleri incelendikten sonra bu VP/AA-Peptid biyokonjugatların `Polimerik Sap Asısı' olarak kullanılması ile Türk Sağlık sektörüne ve ekonomisine büyük katkısı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Nonimmunogenic synthetic polyelectrolytes (PEs) reveal immunoadjuvant activity in several systems, and their complexes/covalent conjugates induced biomolecules immunogenecity. The use of peptide epitops of virus particles in the composition of such conjugates as vaccine has several potential advantages over whole viral or bacterial preparation. Recently, physicochemical analyses of polymer-protein complexes, polymeric immunogens and their vaccine developments have been studied. In this thesis study, peptide epitops of Foot-and-Mouth Disease Virus (FMDV) of VP1 protein both 135-161 and 170-188 amino acid residues were synthesized by using the Fmoc method and were investigated the interaction of peptides with polyacrylic acid. VP/AA-Peptid bioconjugates were synthesized at different ratio of components (nPeptide/nPolymer), and pH value of solution in the presence of water-soluble 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) cardobodimide hydrochloride and using Microwave Technology at organic media. These structures of VP/AA-Peptid bioconjugates were investigated by using different physicochemical analyses methods (HPLC, GPC-with Ultra-viole Visible, Refractive Index, Light Scattering, and Fluorescence Spectroscopy). It was found that peptide oligomers bind to polymer macromolecules by cooperative mechanism: all added peptide molecules is strongly bound by the polyanione and the existence of the free polymer chains in the system under these conditions obviously indicates a non-random distribution of the peptide molecules between the anionic PEs. When peptide molecules are added to activated PEs solutions, one can assume that first the formation of the electrostatic interpolymer-peptide complexes occurs as the most rapidly proceeding process and then the condensation between carboxyl and amino groups of components (covalent conjugation) occurs. The dynamics of peptide-specific antibody formation induced by these conjugates were investigated.