Çamaşır makinelerinde bulanık mantık kontrol sistemlerinin mems sensörleri ile benzetim uygulaması
Simulation applications of fuzzy logic control systems with mems sensors in washing machines
- Tez No: 213524
- Danışmanlar: PROF.DR. GALİP CANSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çamasır makinesi kontrolü, sensör, basınç sensörü, bulanıklık sensörü, iletkenlik sensörü, yük sensörü, sıcaklık sensörü, bulanık mantık kontrol, Washing machine, washing machine control, sensor, pressure sensor, conductivity sensor, load sensor, temperature sensor, fuzzy logic control
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde çamasır makinelerinde, mühendisler tarafından önceden belirlenmis yıkama programları kullanılmaktadır. Kullanıcı bu programların içinden, çamasırın cinsine, miktarına ve kirlilik derecesine göre uygun olan programı seçer. Bu seçime baglı olarak, yıkama için gerekli olan parametrelerde otomatik olarak belirlenmis olur. Bunlar, alınacak su miktarı, su sıcaklıgı, tambur dönme hızı ve kullanılacak deterjan miktarı gibi parametrelerdir. Fakat bu seçim her zaman dogru olmayabilir. Bunun sonucunda, gereksiz su ve enerji tüketimi, çamasırın zarar görmesi ve çamasırın uygun temizlenmemesi gibi durumlarla karsılasılabilir. Kullanıcıyı program seçiminden bagımsız hale getirmek, problemin çözümünün temelidir. Bununla birlikte, çamasırın farklı parametrelerini algılamak için çesitli sensörler kullanılır. Bu sensörlerin çıkıs degerlerine baglı olarak makine kontrol edilir. Bu çalısmada, çamasır makinesinde kullanılabilecek sensörler ve bunların ölçüm yöntemleri arastırılmıstır. Sensör çıkıslarının kontrol edilebilecegi en uygun yöntem olarak bulanık mantık kontrolü seçilmistir. Bulanık mantık temel alınarak bir algoritma modeli çıkarılmıstır. Algoritma içinde çamasır makinesi kontrolü için bes ayrı sensör kullanılmıstır. Bunlar sıcaklık, basınç, bulanıklık, iletkenlik ve yük sensörleridir. Bu sensör degerlerine baglı olarak makinenin yıkama suyu sıcaklıgı, yıkama devri, su miktarı, çamasırın cinsi, deterjan miktarı ve durulama tekrarı gibi kararlar verilir. Gerçeklestirilen bu kontrol aynı zamanda, bilgisayar ortamında gerçek zamana uygun olarak benzetim uygulaması gerçeklestirilmistir. Benzetim için bilgisayar ortamında nesne yönelimli bir program dili kullanılarak bir benzetim programı yazılmıstır. Program iki bölümden olusmaktadır. lki, çamasır makinesinin ön yüzünde kullanıcının görebilecegi parametre degisimlerinin gösterildigi ara yüzdür. Digeri ise bulanık mantık algoritmasının çalıstıgı, programın ilerleyisi hakkında bilgi veren programdır. Böylelikle farklı giris yıkama parametreleri ile yıkamanın nasıl gerçeklesecegi gösterilmis olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the washing programs, which are previously determined by the engineers, are used in washing machines. The user chooses the one according to the type, quantity and the dirtiness level of clothes through these. Depending on the program selection, the parameters, which are required for the washing and rinsing, automatically are determined. These are the parameter; as water amount, water temperature, drum cycling velocity. But this choice always doesn?t accurate. In conclusion of this, It can be encountered with undesirable situations that unnecessary water and energy consumption, clothes aren?t cleaned effectively, damaged clothes. The base of solution of this problem is to make the user be independent from the program selection. However, it is used sensor for sensing different parameters of the clothes. The washing machine is controlled depending on the output of these sensors. In this study, the sensors usable in washing machine and the sensor measurement techniques have been researched. Fuzzy logic control has been chosen as the most suitable method for that the output of the sensors may be controlled. The washing algorithm has been developed using fuzzy logic. In algorithm, five different sensors have been used to control washing machine. These are temperature, pressure, turbidity, load and electrical conductivity sensor. According to these sensor values, the washing water temperature, drum cycle, amount of water, clothes type, and amount of detergent and repetition of rinsing are decided. Also, Realized this control has been simulated like real time. Using an object oriented programming language has created the simulation program. The program consists of two sections. The one of them is interface that the variety of parameter, which the user can see, is showed. The other one is the program that the fuzzy logic algorithm works, and gives information about the way of program. Thus, how to realize the washing is showed considering different input washing parameters.