Alternatif sönümlemeli kanal yapıları ve haberleşme sistemlerinde etkilerinin analizi
Alternative fading channel structures and the analysis of their effects on communication systems
  1. Tez No: 213525
  2. Yazar: TOLOGON KARATAEV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİYE DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sönümlemeli kanal, Kanal istatistikleri, Doppler yayılımı, Gecikmeli kanal spektrumu, Maksimum ek gecikme, Hızlı değisen kanal, Yavas değisen kanal, Düz sönümleme, Frekans-seçmeli sönümleme, Rayleigh dağılımı, Fading channel, Channel statistics, Doppler spread, Channel delay profile, Maxsimum excess delay, Fast fading, Slow fading, Flat fading, Frequency-selective fading, Rayleigh distribution
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kablosuz haberlesme sistemlerinde kanal etkisi haberlesmenin performansı üzerinde büyük önem tasımaktadır. Sönümlemeli kanallar en yaygın kanal modeli olan beyaz Gauss gürültülü kanala göre iletilen isaretin üzerinde büyük bozunmalar ortaya çıkartmaktadır. Ayrıca sönümlemeli kanallarda Doppler yayılımının da etkisi gözlenmektedir. Bu çalısmada çesitli sönümlemeli kanalların haberlesme sistemlerindeki etkilerinin analizi yapılmaktadır. Öncelikli sönümlemeli kanal çesitleri birinci-dereceden ve ikinci-dereceden istatistiksel özellikleri bakımından incelenmektedir. Gerçek kanal durumları için yaklasık aynı istatistiksel özellikleri sağlayan kanal benzetimi gerçeklestirilmektedir. Bu gerçeklestirme ters ayrık Fourier dönsümü alma metodu ile elde edilmektedir. Elde edilen kanal benzetimi ile sönümlemeli kanal uygulaması yapılmaktadır. Sönümlemeli kanal uygulamasında öncelikli bir kosinüs isareti iletilmekte ve isaret üzerindeki kanal etkileri incelenmektedir. Daha sonra bir ikili faz kaymalı anahtarlama (BPSK) modulasyonlu isaretinin iletimi gerçeklestirilmekte ve performans analizi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In wireless communication systems channel effects have great influences on the performance of communication. Fading channels may cause larger distortions on the transmitted signal compared to the widespread channel model white Gaussian noise channel. The Doppler spread also has impacts on the fading channels. In this work, the analysis of the effects of various fading channels on the communication systems has been studied. Various fading channels are investigated in the first-order and second-order statistics. Channel simulations have been realized that gives approximately the same statistical features as the real channel. The channel simulations are realized by the method of inverse discrete Fourier transform which already exists in literature. Various fading channel applications are performed by using this simulation. In the fading channel application at first a cosine signal is transmitted and the channel effects are investigated. Then another application is simulated by transmitting a BPSK modulated signal through these various fading channel models and performance analysis have been investigated.