Ev tipi buzdolaplarında conta flanş bölgesindeki ısı transferinin deneysel olarak belirlenmesi
Experimental determination of heat transfer at the gasket and flange region of a refrigerator
  1. Tez No: 213526
  2. Yazar: ABDULLAH KEREM KURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN A. HEPERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: buzdolabı, conta, flanş, ısıtıcı, ısı transferi, deneysel çalışma, refrigerator, gasket, flange, heater, heat transfer, experimental study
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Ev tipi buzdolaplarında kapı ile kabinin arasında sızıntıyı önlemek amacıyla bir conta bulunmaktadır. Bu contanın gövdede bulunan flanş üzerine yapışması ve ortam nemi nedeniyle üzerinde oluşabilecek terleme gibi olumsuzlukların önlenmesi gerekmektedir. Bu amaçla soğutma çevrimi içersinde yer alan flanş ısıtıcısı adı verilen bir sistem bulunmaktadır. Soğutma çevrimi bilindiği üzere kompresörden çıkan sıkıştırılmış sıcak soğutkanın kondensere gelmesi buradan kısılma vanası görevi gören kapileri borulara gelerek ardından evaporatöre gitmesi şeklindedir. Terleme ve yoğuşma problemlerinin aşılması için bulunan sistem, sıcak soğutkanın bir boru ile gövde flanşı yakınından geçirilecek flanş bölgesinin ve contanın ısıtılmasını sağlar. Böylelikle contanın kullanılamaz duruma gelmesiyle sonuçlanan yırtılma veya terleme gibi olumsuzlukların önüne geçilmiş olur. Flanş ısıtıcısının kabine bu şekilde yakın bir noktada konumlandırılmış olması kabin içerisine doğru bir ısıl yükün meydana gelmesine yol açmaktadır. Bu ısıl yükün kabin ısı kazancı üzerinde % 12 ila % 25 mertebesinde bir etkisi bulunmaktadır. Bu tez çalışmasında bu bölgedeki ısı transferinin deneysel olarak belirlenmesi ele alınmaktadır. Bu amaçla ters ısı kazancı (reverse heat leak ? RHL), flanş bölgesi sıcaklık haritasının belirlenmesi ve analiz çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
A refrigerator as a household appliance contains a gasket that prevents heat leakage between its cabinet and door. The gasket region has several problems like adhering of the gasket to the flange surface of the cabinet or condensation of ambient moisture on the gasket surface and flange that have to be prevented. To achieve this, a flange heater is added to the cooling system. As widely known the cooling system consists of a compressed hot refrigerant that cycles between the compressor, condenser, capillary tubes and evaporator. The system to prevent adhering and condensation on the surfaces is provided by heating of the cabinet flange regions and the gasket by circulating hot refrigerant through the inner side of the cabinet flange region. In this manner the problems like condensation and fatigue or tearing of the gasket due to adhering are prevented. Location of the flange heater causes a heat load into the cabinet. This heat load affects the heat gain of the cabinet between 12 % and 25 %. In this thesis, determination of this heat load is compared with experimental studies. These studies consist of reverse heat leak experiments, determination of the temperature distribution of the cabinet flange region. In addition numerical analysis results are compared with experiments.