Yerel arazi etkilerinin bir ve iki boyutlu analizlerle incelenmesi
Investigation of local side effects with one and two dimensional analyses
- Tez No: 213551
- Danışmanlar: PROF. DR. KUTAY ÖZAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zeytinburnu, dinamik davranış analizleri, Plaxis, EERA, Deepsoil, Zeytinburnu, dynamic behaviour analyses, Plaxis, EERA, Deepsoil
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
11.16 km2'lik bir yerleşim alanına sahip Zeytinburnu İlçesi, ?İstanbul Deprem Master Planı, Zeytinburnu Pilot Projesi? kapsamında gerçekleştirilen sismik mikrobölgeleme çalışması Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği/Geoteknik Anabilim Dalı tarafından yapılmıştır. (Özaydın vd.,2004). Bu tez çalışması kapsamında, daha önce inceleme bölgesinde yapılan çalışmalardan elde edilen bulguların bir bölümü kullanılarak, inceleme alanında yer alan üç adet enkesit üzerinde deprem sırasında oluşacak yüzey hareketlerinin değişimini belirlemek için bir ve iki boyutlu dinamik davranış analizleri yapılmıştır. Böylece yerel zemin koşullarının deprem hareketi üzerindeki etkisi incelenmiş olup, bir ve iki boyutlu dinamik davranış analiz sonuçları karşılaştırılmıştır.Bir boyutlu analizler için eşdeğer lineer analiz prensibine dayalı olarak çalışan EERA programı ile eşdeğer lineer ve nonlineer çözüm yapabilen Deepsoil programı kullanılmıştır. İki boyutlu analizler ise Plaxis 8.5'in dinamik versiyonu kullanılarak yapılmıştır. Plaxis 8.5 ile yapılan dinamik davranış analizlerinde kullanılan viskoz sönüm parametreleri Deepsoil programından elde edilmiştir. Dinamik analizlerde anakaya yer hareketi olarak olası İstanbul depremini temsil eden 475 yıllık tekrarlama periyotlu sentetik ivme kayıtları kullanılmıştır.Topografyanın ve tabaka sınırlarının analiz sonuçları üzerindeki etkisini inceleyebilmek için B-B' kesitinde yüzey topografyası ve malzeme sınırları düz olarak alınmış ve analizler tekrarlanmıştır. Analiz sonuçları zemin yüzü yer hareketi özelliklerinin değişen yerel zemin koşulları ve arazi topografyası ile farklılaştığını göstermiştir.Her üç kesit için yapılan bir ve iki boyutlu analizler sonucu elde edilen maksimum yüzey ivmeleri ve spektral ivme değerleri yüzey topografyası da gözönünde bulundurularak karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Geological and geotechnical features of Zeytinburnu District with 11.16 km2 residential area has been studied by Yildiz Technical University Deparment of Civil Engineering/Geotechnics Division (Ozaydın et al.,2004) during the seismic microzonation study, which was part of the ?Istanbul Earthquake Master Plan, Zeytinburnu Pilot Project?. In this thesis, one and two dimensional dynamic behaviour analyses are made on three cross-sections in the district by using the data obtained from this project to evaluate the expected surface ground movements during the earthquakes. Thus the effect of local topography and soil conditions could be examined and the comparison between one and two dimensional dynamic analyses results could be performed.One dimensional analyses are made with both the program EERA which is utilizes an equivalent linear analysis method and the program Deepsoil which can both run equivalent linear and nonlinear analyses. For two dimensional analyses Plaxis 8.5 dynamic pack is used. Viscous damping parameters used in the Plaxis 8.5 dynamic analyses are obtained from the Deepsoil analysis. In dynamic analyses, synthetic acceleration records representing possible İstanbul earthquake for 475 years return period are used as bedrock input motion. Analyses are repeated for the purpose of examining the effect of topography and layer boundaries for one of the sections with boundaries being modelled as horizontal.The analyses results showed that the properties of surface ground motion differs according to the land topography and local soil conditions.Peak ground acceleration and maximum spectral acceleration values derived from 1D and 2D analyses are compared with each other considering the changes in the topography.