İstanbul'daki iki restoranın aydınlatma açısından incelenmesi
Studying the lighting of two restaurants in İstanbul
  1. Tez No: 213553
  2. Yazar: KORHAN PEHLİVANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme-İçme Mekânları, Restoran, Kafe, Yapay Aydınlatma, Food-Beverage Comsuming Places, Restaurant, Cafe, Artificial Lighting
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Yeme-İçme Mekânları, yemek ve/veya içmek eyleminin gerçekleştirilmesi yanında insanların sosyal etkileşimde de bulundukları mekânlardır. Bu tezin amacı, Yeme-İçme Mekânlarındaki gerek yeme/içme eyleminin gerekse sosyal etkileşimin daha olumlu bir atmosferde gerçekleşmesi için bu tür mekânların yapay aydınlatma tasarımında göz önüne alınması gereken ilkeleri vermek ve İstanbul'da yer alan iki restoranın yapay aydınlatma düzenini incelemek ve öneriler yapmaktır.Bu çalışma, 5 ana bölümden oluşmaktadır.Bölüm 1'de, konuya giriş yapılarak çalışmanın amacı belirtilmiştir.Bölüm 2'de, Yeme-İçme Mekânları ile ilgili tarihçe ve genel özelliklere değinilmiştir.Bölüm 3'te, aydınlatma kriterleri ve Yeme-İçme Mekânlarında göz önüne alınması gereken yönleri ele alınmıştır.Bölüm 4'te, günümüzde sıklıkla kullanılan ışık kaynakları ve Yeme-İçme Mekânları içinde nasıl değerlendirilebilecekleri ele alınmıştır.Bölüm 5'te, Gümüşsuyu/İstanbul'da bulunan ?Pucci Plus Restoran&Cafe-Bar? ve Bostancı/İstanbul'da bulunan ?Günaydın Restoran?, Bölüm 3'te ele alınan kriterler bağlamında incelenmiş ve her iki restoran için, aydınlatmayı iyileştirme amaçlı, Aydınlatma Tasarımı hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Besides eating/drinking something, Food-Beverage Comsuming Places are such places that the people intercourse socially. The objectives of this thesis are to explain the principles of artificial lighting in Food-Beverage Comsuming Places in order to create a better atmosphere for eating/drinking activity and social intercourse, and to study the artificial inner lighting of two restaurants in Istanbul and to present design alternatives for both of them.This thesis consist of 5 main sections.In section 1, the objective is determined by the means of introduction.In section 2, the history and general characteristics of Food-Beverage Comsuming Places are touched on.In section 3, the Lighting Criteria and their facts which are to be considered in Food-Beverage Comsuming Places are discussed.In section 4, the contemporary light sources and the ways how they are to be considered in Food-Beverage Comsuming Places are examined.In section 5, ?Pucci Plus Restoran&Cafe-Bar? in Gümüşsuyu/İstanbul and ?Günaydın Restoran? in Bostancı/İstanbul are examined through the criteria which are referred in Section 3, and a Lighting Design is made for them in order to better the inner lighting.