Risk evaluation of an ERP implementation project using fuzzy extended ahp (feahp)
Bulanıklaştırılmış AHP kullanılarak bir ERP kurulum projesinin risk değerlendirmesi
  1. Tez No: 213595
  2. Yazar: ECE ÜNLÜYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. H. ZİYA ULUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Risk degerlendirme, ERP kurulumu risk faktörleri, FEAHP, Bulanık karsılastırma, Üçgensel bulanık sayılar, Risk evaluation, Risk factors of ERP implementation, FEAHP, Fuzzy comparison, Triangular fuzzy numbers
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sistemi kurulum projeleri büyük yatırımlar gerektirir ancak bu projelerin basarısızlık oranları çok yüksektir. Son çalısmalar, uygulayıcı firmaların ERP projelerinin dörtte üçünden fazlasını basarısızlık olarak nitelendirdigini göstermektedir. Dolayısıyla bu tip projeler oldukça riskli projelerdir. Bu arastırma global bir otomotiv sirketinde yürütülmüstür. Firma ERP çözümü olarak SAP/R3 yazılım paketini uygulamaya karar vermistir. Bu çalısmanın amacı, risk faktörlerinin belirlenmesi, risk seviyesinin degerlendirilmesi ve ERP kurulum projesinin basarısını etkileyebilecek en riskli faktörlerin belirlenmesidir. Risk çok boyutludur ve kesin olmayan veri içerir. Riskin yapısı geregi risk degerlendirme süreçlerinde çok ölçütlü degerlendirme metotları daha güvenilir sonuçlar verir. Risk faktörleri ve risk seviyelerinin agırlıklarının belirlenmesi için Bulanıklastırılmıs Analitik Hiyerarsi Prosesi (FEAHP) önerildi. FEAHP, kesin ve net olmayan veriyi kullanabilen etkili bir çok-ölçütlü karar verme yöntemidir. Bulanık ikili karsılastırma matrislerini olusturmak için uzmanlar tarafından üçgensel bulanık sayılar kullanıldı.
Özet (Çeviri)
Enterprise Resource Planning (ERP) system implementation represents a major investment but the failure rates of these projects are very high. Recent studies show that more than three quarters of ERP projects were judged as unsuccessful by the implementing firms. Thus these types of projects are risky projects. This research is carried out in a global automotive corporation. The company has decided to initiate SAP/R3 software package as an ERP solution. The aim of this study is to identify the risk factors, evaluate the risk level and determine the most risky factors which will affect the success of the ERP implementation project. Risks are multidimensional and include imprecise data. Due to the nature of risk, in risk evaluation processes benefiting from the multi-attribute evaluation methods is more reliable. In order to determine the risk factors and risk levels weight, fuzzy extended analytic hierarchy process (FEAHP) is proposed. FEAHP is an effective multi-criteria decision making tool which can use the imprecise and vague data. Triangular fuzzy numbers are used by the experts to construct fuzzy pair wise comparison matrices.