Determining optimum pricing strategy for a telecommunications service by using fuzzy extended ahp
Bulanıklaştırılmış ahp kullanılarak bir telekomünikasyon hizmetinin fiyatlandırma stratejisinin belirlenmesi
  1. Tez No: 213596
  2. Yazar: DUYGU EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ZİYA ULUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün fiyatlandırma, Bulanık sayılar, AHP, Telekomünikasyon sektörü, Pricing, Fuzzy numbers, Analytical hierarchy process, Telecommunication sector ix
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Modern telekomünikasyon teknolojileri gününüzde genellikle ekonomik gelişmenin en kritik itici güçlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Tüm telekomünikasyon servislerine uygulanabilecek standart bir fiyatlandırma modeli bulunmamaktadır. Fiyatlandırma; pazar koşulları, talep, maliyet/arz, regülasyon ve şirket ortaklarının kriterlerinden etkilenen oldukça karmaşık bir kavramdır. Akılcı fiyatlandırmanın ilk adımı olarak, optimum fiyatlandırma stratejisini, Pazar konumlanmasını, belirlemek kritik bir rol oynamaktadır.. Fiyatlandırma stratejisi çok boyutlu bir kavram olarak ele alınmalıdır. Fiyatlandırma stratejisinin kriterleri doğaları gereği bir belirsizlik içermektedirler. Dolayısıyla fiyatlandırma stratejisinin belirlenmesi süreçlerinde çok ölçütlü değerlendirme metotlarının kullanımı daha etkin ve doğru sonuçlara ulaşılmasını sağlayacaktır. Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) oldukça sık kullanılan etkin birçok ölçütlü karar verme tekniğidir. Ancak AHP belirsizliği ve kesin olmayan durumları göz önünde bulundurmamaktadır. Çalışmada AHP' nin bu eksikliğini ortadan kaldırabilecek bir yöntem olan Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi (FEAHP) kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Modern telecommunications technology is now widely seen as a critical driver in economic development. There is no simple recipe for pricing telecommunications services in all contexts. Pricing is a complex subject, which depends on parameters of market, customer demand, regulation, costs and at last parameters of stakeholders. As an initial step of rational pricing, establishing optimum pricing strategy, that is market positioning of the telecommunications operator, plays a critical role for its success. Pricing decisions are multidimensional and include imprecise data. Due to the nature of environment, benefiting from the multi-attribute evaluation methods is more reliable. The AHP is one of the most widely used multi-criteria decision making tool. However, it does not take into account the uncertainty and imprecise data. In order to overcome this handicap, in this study Fuzzy Extended Analytical Hierarchy Process (FEAHP) approach is proposed to determine the risk level of the project.