Arazi kullanımının Doğu Akdeniz bölgesinde ofiyolitler üzerinde oluşan toprakların kimi özellikleri üzerine etkileri
The effects of land use on soil properties of the soils developed on ophiolites in the East Mediterranean region
  1. Tez No: 213602
  2. Yazar: HANDE ÖZYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP GÜNDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ofiyolit, arazi kullanımı, uzaktan algılama, toprak özellikleri
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Arazi kullanımının toprak üzerine etkileri hakkındaki bilgiler sürdürülebilir arazi kullanımında arazi amenajmanının planlaması için anlamlıdır. Bu çalısmada, arazi kullanımının Dogu Akdeniz Bölgesinde ofiyolitler üzerinde olusan toprakların özellikleri üzerine etkisini ortaya konması amaçlanmıstır. Öncelikle uzaktan algılama teknikleri kullanılarak ofiyolit kayaçları kaplayan arastırma alanının arazi kullanım durumu belirlenmistir. Tarım, orman ve mera kullanımı altındaki topraklarda hatlar boyunca iki derinlikte (0-20 cm ve 20-40 cm) alınan toprak örneklerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmistir. Tarım topraklarının kil ve yarayıslı P içerikleri diger kullanımlardan önemli derecede yüksek, kum ve silt içerikleri önemli derecede düsüktür. Mera topraklarının pH, yarayıslı P, degisebilir K, Na, Ca ve Mg içerikleri diger kullanımlardan önemli düzeyde farklıdır. Organik madde içerigi bakımından kullanımlar arasında önemli farklılık bulunmamıstır. Arastırma sonuçları toprak özelliklerinin kullanımlar arasında degisiminde erozyonun önemli derecede etkili oldugunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The information about the effects of land use on soil properties has implication for planning land management for suitable land use. This study was conducted to determine the effect of land use on the properties of soils formed on ophiolite in the East Mediterranean. Firstly, the land use of the study area was determined by using remote sensing techniques. Then, some physical and chemical properties of soils under agriculture, forest and rangeland were investigated at the the two depths (0-20 and 20-40 cm) along transects. The agricultural soils had significantly higher clay content and available P, and lower sand content than forest and rangeland. The rangeland differed significantly from the others for pH values, exchangeble K, Na, Ca and Mg contents. In contrast, soil organic matter content was not different among the three land use types. The results showed that erosion was an important factor which affected soil properties under different land uses. Key Words : Ophiolite, land use, remote sensing, soil properties