Hurman çayı havzasında sedimantasyonun ampirik yöntemlerle tahmini
Estimation of sedimentation with empirical methods in Hurman stream basin
- Tez No: 213603
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Erozyon, sediment verimi, havza, hidrograf, yağış-akış, taşkın, Erosion, sediment yield, basin, hydrograph, rainfall-flow, flood
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma ile Hurman Çayı Havzası'nda yağış-akış ve sediment ilişkileri incelenerek ampirik yöntemlerle hesaplanan süspanse sediment verimleriyle, ölçümle bulunan sediment verimi karşılaştırılmış ve ampirik yöntemlerden havza için uygulanabilir olanı araştırılmıştır. Uzun yıllar ortalaması aylık yağış ve akış değerleri farklı tipte regresyonlara tabi tutularak havzada yağış-akış ilişkisi araştırılmıştır. Bu ilişkiyi en iyi tanımlayan eşitliğin korelasyonu 0.88 bulunmuştur. Dağılım analizi ile yıllık en büyük yağışlardan, farklı tekerrürlü yağış değerleri hesaplanarak bu yağışların oluşturabileceği farklı tekerrürlü akış ve artım akış değerleri belirlenmiştir. Elde edilen birim hidrograf yardımıyla taşkın hidrografları hesaplanmıştır. Taşkın hidrografları, yıllık en büyük akışların dağılımı analizi ile de hesaplanarak birim hidrografla bulunan taşkın değerleriyle karşılaştırılmıştır. Ölçülen akımlar ve bunlara karşılık gelen sediment değerlerinden yararlanılarak havzanın sediment anahtar eğrisi çıkarılmıştır. Günlük ortalama akım değerleri kullanılarak anahtar eğrisi eşitliğinden havzanın sediment verimi 23.745 ton/yıl/km2 olarak hesaplanmıştır. Sediment verimi; Brüt Erozyon Yöntemi ile 201.975 ton/yıl/km2, Üniversal Toprak Kayıpları Eşitliği (USLE, Universal Soil-Loss Equation) ile 198.500 ton/yıl/km2, EİE eşitliği ile 142.935 ton/yıl/km2 ve Türkiye Genel Denklemi ile de 72.570 ton/yıl/km2 bulunmuştur. Birbirinden çok farklı sonuçlar veren yöntemler karşılaştırılmıştır. Gözleme dayalı hesaplamaya en yakın değeri, Türkiye Genel Denklemi, en uzak değerleri ise USLE ve Brüt Erozyon eşitlikleri vermiştir. Yıllık en büyük akış değerleri ile yıllık toplam sediment miktarları arasında 0.96 korelasyona sahip bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to compare suspended sediment yield, calculated by empirical methods using rainfall-flow-sediment relationships, with mesured data in Hurman stream basin and the most appropriate empirical method was determined for the basin. The rainfall-flow relationships were investigated by regressing the average of long years monthly rainfall-flow data. The best correlation of this relationship was found as 0.88. Likely repetitional flow and augmentation flow values were determined by calculating likely repetitional rainfall from the mean annual highest rainfall computed from the distribution analysis. Stormwater hydrographs were calculated by using unit hydrograph. Stormwater hydrographs also calculated by the analysis of the annual highest flow distribution were copared with the stormwater values obtained from unit hydrographs. Sediment rating curve of the basin was obtained by using tme measured flows and corresponding sediment values. Sediment yield of the basin was calculated as 23.745 ton/year/km2 using dailiy mean flow values and rating curve equation. Sediment yield was found as 201.975 ton/year/km2 for Gross Erosion Method, 198.500 ton/year/km2 for Universal Soil Loss Equation (USLE), 142.935 ton/year/km2 for Electrical Works Etude Administration (EIE), and 72.570 ton/year/km2 for General Equation of Turkey. The methods producing very different results were compared. General Equation of Turkey estimated the measured data as the best whereas the USLE and Gross Erosion Method estimated the measured data as the worst. The correlation between the annual highest flow and the annual total sediment was found as 0.96.