Alıç (Crataegus sp.)'ın in vitro mikroçoğaltımı
In vitro micropropagation of hawthorn (Crataegus sp.)
  1. Tez No: 213601
  2. Yazar: LEYLA GÖKBUNAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NURİ NAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Alıç, Crataegus sp, in vitro, mikroçoğaltım, klonal çoğaltma. ALIÇ (Crataegus sp.), Hawthorn, Crataegus sp, in vitro, micropropagation, clonal propagation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu araştırmada ihmal edilmiş bir tür olan alıç (Crataegus sp.) için in vitro mikroçoğaltım protokolünün geliştirilmesi amaçlanmıştır. Dinlenme döneminde (kışın) damızlık bitkilerden alınan odun çelikleri sürdürme (forsing) solusyonuna konularak sürmeleri sağlanmış ve meydana gelen yeni sürgünler eksplant kaynağı olarak kullanılmıştır. Kültürlerin in vitro'da sürdürülebilirliğini, stabililazyonunu ve en iyi mikroçoğaltım katsayısını sağlayacak N-6 Benzyladenine (BA) konsantrasyonunu belirlemek amacıyla, eksplantlar 0, 0.5, 1.0 veya 1.5 mg·l-1 BA + 0.01 mg·l-1 indole-3-butyric acid (IBA) + 6 g·l-1 agar içeren NMR ortamı üzerinde, 23°C ± 2 sıcaklık ve 16/8 saat (aydınlık/karanlık) fotoperiyotta, iklim odasında kültüre alınmışlardır. Ayrıca, genotip ve altkültür sayısının kültürlerin sürdürülebilirliği ve çoğalma üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada bir eksplantten meydana gelen sürgün sayısı, bir sürgünde bulunan boğum sayısı ve ortalama sürgün uzunluğu değerlendirilmiştir. BA içermeyen ortam üzerinde kültürlerin sürdürülebilirliği mümkün olmamıştır. Ortamda bulunan BA konsantrasyonu arttıkça bir eksplantten meydana gelen sürgün sayısında artış gözlenmiştir. BA'nın boğum sayısı ve sürgün uzunluğu üzerine etkisi ise önemsiz bulunmuştur. Sürgün kalitesi ve çoğaltım katsayısı dikkate alındığında en uygun BA konsantrasyonun 1.0 mg.l -1 olduğu görülmüştür. Genotipin kültürlerin reaksiyonları üzerine etkileri önemsiz bulunmuştur. Altkültür sayısının sürgün sayısı ve boğum sayısı üzerine etkileri önemli fakat sürgün uzunluğu üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur. Dördüncü altkültürdeki sürgün ve boğum sayıları sekizinci altkültürdeki sürgün ve boğum sayılarından daha yüksek bulunmuştur. Genotip x Altkültür sayısı x BA üçlü interaksiyonunun sürgün sayısı, boğum sayısı ve sürgün uzunluğu üzerine etkisi önemli bulunmuştur. Mikrosürgünlerin düşük köklenme oranı başarıyı kısıtlayan önemli bir faktör olmuştur.
Özet (Çeviri)
Dormant woody cuttings taken from wild-grown trees of hawthorn (Cretagus sp.) in winter were forced to sprout. Buds from newly developed shoots were cultured in vitro on Nas and Read (2004a) medium containing 0, 0.5, 1.0 or 1.5 mg·l-1 N-6 Benzyladenine (BA) + 0.01 mg·l-1 indole-3-butyric acid (IBA) + 6 g·l-1 agar. Cultures were grown in a growth room at 23 ± 2 °C temperature and 16/8 h (light / dark) photo period. On medium containing no BA, cultures could not be sustained. The numbers of shoots per explant obtained on medium containing high levels of BA were significantly higher than that obtained on medium containing low levels of BA. However, the effect of BA on the number of nodes per shoot and on mean shoot length was insignificant. The effects of genotype on morfogenic reactions of explants were in significant. The number of subcultures significantly affected mean shoot number per explant and mean node number per shoot, but not shoot length. The rooting percentage of microshoots was low and seems to limit microppagation of hawthorn from no preculture-treated field-grown trees.