Karya tipi koyunlarda vücut kondisyonunun yıllık değişimi
Yearly changing of body condition score of karya type sheep
  1. Tez No: 213651
  2. Yazar: YEŞİM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Karya, body condition score, body weight
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Yetiştirme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma, Aydın yöresinde bulunan Karya Tipi koyunlarda vücut kondisyonunun yıllık değişimini ve vücut kondisyonu ile kuzu verimi arasındaki ilişkiyi tanımlamak amacıyla yapılmıştır. Üretim yılı içerisinde koç katımında, gebeliğin 3.ayında, doğumda ve laktasyonun 2.ayında koyunlarda kondisyon puanlaması ve tartımı yapılmıştır. Hayvan materyalini (ADÜ-GKYP) Karya Üst Sürüsünde bulunan 81 baş koyun oluşturmuştur. Karya tipi koyunların koç katım dönemi ortalama kondisyon puanı ve canlı ağırlığı, 1.85±0.06 ve 42.95±0.66 kg'dır. Gebeliğin 3.ayında kondisyon puanı ve canlı ağırlık değerleri ise sırasıyla 1.94±0.66 ve 44.32±0.70 kg'dır. Yaşın gebeliğin 3.ayı kondisyon puanı üzerine etkisi önemsiz, fakat canlı ağırlık üzerine etkisinin çok önemli olduğu anlaşılmıştır. Gebelik sonu kondisyon puanı ve canlı ağırlık ortalamaları sırasıyla 1.75±0.06 ve 47.74±1.00 kg'dır. Doğumdaki kondisyon puanı ve canlı ağırlık değeri ise sırasıyla 1.62±0.05 ve 41.30±0.90 kg olarak bulunmuşturKuzularda doğum ağırlığı 2.90±0.05kg, doğum sonrası 2 aylık dönemde ise yaşama gücü 0.73±0.05 olarak bulunmuştur. Kuzu doğum ağırlığına cinsiyetin ve doğum tipinin etkisi önemli olmasına rağmen kuzu yaşama gücüne cinsiyet ve doğum tipi etkili değildir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to define the yearly change of body condition score for Karya Type sheep in Aydın and to determine the relationship between body condition score and lamb production. Sheep were weighted and body condition score was estimated at mating, third month of pregnancy, lambing and the second month of the lactation. In this study, 81 sheep were used as animal material from the Karya elite flock. Mean body condition score of Karya type sheep and mean live weight at breeding season were determined as 1.85±0.06 and 42.95±0.66 kg respectively. Mean body condition score and mean body weight at pregnancy of 3rd month were determined as 1.94±0.66 and 44.32±0.70 kg respectively. Body condition score was not affected by the age of the sheep but the relationship between the body weight of the ewes and the age was significant at the third month of pregnancy. Mean body condition score and mean body weight at the end of pregnancy were determined as 1.75±0.06 and 47.74±1.00 kg respectively. And also mean body condition score and mean body weight at the birth were determined as 1.62±0.05 and 41.30±0.90 kg respectively.Body weights of the lambs were determined as 2.90±0.05kg at the birth and lamb survival was found as 0.73±0.05 at the second month of birth. The effect of sex and the birth type was significant on lamb body weight but the effect of sex and birth type was not found significant on lamb survival.