IEEE 802.15.4 LR-WPAN standardı ile oluşturulan uygulamalar, güvenlik durumları ve olası güvenlik açıkları için bazı çözüm önerileri
The IEEE 802.15.4 LR-WPAN standard applications, security issues and solution proposals for possible security vulnerabilities
  1. Tez No: 213661
  2. Yazar: EMRE YAMAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RİFAT ÇÖLKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: IEEE 802.15.4, WPAN, Kablosuz Kisisel Alan Agları, Güvenlik, ZigBee, IEEE 802.15.4, WPAN, Wireless Personal Area Network, Security, ZigBee
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Ağları ve İnternet Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
IEEE 802.15.4 (LR-WPAN) Düsük Hız-Kablosuz Kisisel Alan Agları, sınırlı güç ve küçük boyutta veri gereksinimi olan uygulamalarda kullanılan ve kablosuz baglantıları saglayan düsük maliyetli iletisim aglarıdır. Düsük Hız-Kablosuz Kisisel Alan Aglarının asıl amacı, esnek ve basit protokol yapısı saglamasının yanı sıra, kurulum rahatlıgı, güvenilir veri iletimi, kısa mesafe operasyonlar, son derece düsük maliyet ve makul pil ömrü gibi özellikleri bir arada bulundurmasıdır. lk olarak IEEE Std 802.15.4?2003 adı ile 2003 yılında IEEE tarafından yayınlanan dokümanda standardın tüm özellikleri ve yapısı anlatılmıstır. Bundan sonra ZigBee Platformu ile yapılan is birligi ile ortaya çıkan topluluk, standartla ilgili çalısmalarını sürdürmüstür. Halen bu çalısmalar IEEE 802.15 Çalısma Grubu?4 (TG4-Task Group 4) ve ZigBee Toplulugu tarafından yürütülmektedir. Hazırlanan bu çalısmada, IEEE 802.15.4 LR-WPAN standardı yapısı, bu standart ile olusturulan uygulamalar, bu uygulamaların güvenlik durumları ve olası güvenlik açıkları ele alınmıs, bu güvenlik açıkları için bazı çözüm önerileri getirilmistir. Güvenlik ile ilgili erisim kontrolü ve mesaj bütünlügü, gizlilik ve tekrarlama koruması konularına genel bir bakıs olusturulmustur, protokol tanımamaları, anahtarlama modelleri, uygulamalar aktarılmıstır. Son olarak güvenlikle ilgili mevcut problemler tartısılmıs ve bu problemlere; uygulama tasarımcıları, donanım tasarımcıları, tanımlamayı olusturan kisiler için öneriler getirilmistir. Bununla birlikte IEEE 802.15.4 kablosuz algılayıcı aglarda görülebilecek olası saldırılar tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
IEEE 802.15.4 (LR-WPAN) Low Rate Wireless Personal Area Networks which are used for limited power and small sized data requirement applications, provide wireless connections with very low cost. The main purpose of Low Rate Wireless Personal Area Networks, besides providing flexible and simple protocol structure, is gathering together properties like easy set-up, reliable data transmission, short distance operation, very low cost and reasonable battery life. In 2003 the first document known as IEEE Std 802.15.4?2003 was published by IEEE outlining the specifications and structure of the standard. After this, the group formed with ZigBee Platform cooperation, continued its work regarding the standards. Still, these studies are being conducted by IEEE 802.15 working group?4 (Task Group 4-TG4) and ZigBee Compliant Platform. In this study, the structure of IEEE 802.15.4 LR-WPAN standard, applications formed with this standard, security issues regarding these applications, potential security vulnerabilities are examined and some solutions for these security vulnerabilities are proposed. Regarding security, access control and message integrity, confidentially and replay protection are broadly looked at and protocol description, keying models and applications are mentioned. Finally, the current security problems are discussed and recommendations are made for Application Designers, Hardware Designers and Specification Writers. Additionally, potential attacks on IEEE 802.15.4 wireless sensor networks are discussed.