Representation of IEEE AVR models for transient stability studies
- Tez No: 7308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN SEVAİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kararlılık, Transient stabilite, Güç Sistemi, Otomatik Gerilim düzenleyici, Hata Süresi, Tümleme ad imi. vı, Stability, Transient Stability, Power System, Automatic Voltage Regulator (AVR), Fault Duration, Integration Step. i v
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET IEEE AVR (Otomatik Gerilim Düzenleyici) MODELLERİNİN TRANSIENT STABILITE ÇALIŞMALARINDA MODELLENMESI YADIPOUR, Reza Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yönetici : Doç. Dr. Osman SEVAÎOSLU Aralık 1989,.Sayfa :133 Bu tezde IEEE Çalışma Grubu tarafından geliştirilen otomatik gerilim düzenleyici modellerinin bir transient stabilite programına uygulanması incelenmiştir. Otomatik gerilim düzenleyiciler senkron mak inalarının terminal gerilimlerini düzenlemek için kullanılır. Kontrol için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler IEEE Çalışma Grubu tarafından geliştirilmiştir. Bu çalışmada IEEE Çalışma Grubu tarafından geliştirilmiş olan dört ana AVR modeli, incelenip, programlanmıştır. Yazılan program, hazır bir transient stabilite programının gövdesine eklenmiştir. Test işlemi iki değişik sistem üzerinde incelenmiştir. Bu sistemlerden biri 9- Baralı klasik bir sistem olup, diğeri ise Ereğli Demir Çelik güç sistemidir. AVR modellerinin, sistemler üzerindeki etkileri, değişik koşullarda incelenmişt ir. (deg işik hata süresi, tümleme adimi, AVR modelleri, AVR değişmezleri)Yapılan test sonuçları algoritmanın realistik boyuttaki güç sistemlerinde, transient stabilite çalışmalarında başarılı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REPRESENTATION OF IEEE AVR MODELS FOR TRANSIENT STABILITY STUDIES YADIPOUR, Reza Faculty of Engineering Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor :Assoc. Prof. Dr. Osman Sevaioglu December 1989, Pages: 133 In this thesis, IEEE Automatic Voltage Regulator (AVR) representations are studied, programmed and implemented in a transient-stability program. Automatic Voltage Regulators are devices which control the field excitation of synchronous machines for a regulated output terminal voltage. The controller used, has various forms as defined by the IEEE Working Group. In this work the effect of four general models of Automatic Voltage Regulators defined by the IEEE Working Broup, are studied and programed. The resulting program codes are incorporated into the body of an existing conventional transient-stability program. The test procedure is implemented in two different test systems. One of them is a classical Nine-Bus System, and the other is Ereğli Iron a Steel Corp. Power System. i i iIt must be noted that the effect of Automatic Voltage Regulators are tested in different conditions (different fault duration, integration step, AVR models» AVR constants ) Test results obtained in the course of research proved that the developed algorithm is successful for a transient stability study on a realistic size power system.