Gazete sistemleri alt yapısı
Newspaper system infrastructure
- Tez No: 213663
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RİFAT ÇÖLKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Gazete Baskı Sistemleri, Gazete İş Akışı, CtP, CtF, RIP, PDF, Renk Ayrımı, Tram, Newspaper Press System, Newspaper Work Flow, CtP, CtF, RIP, PDF, Color Differentiates, Tram
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada; genel gazete sistemleri, gazetelere haber ve resim akışı, gelen haber ve resimlerin gazete sistemine uyumlu hale getirilmesi, sayfa tasarımı, sayfaların baskıya gönderilmesi ve basılan gazetenin dağıtımı konuları incelenmiştir. Sayfa tasarımında kullanılan resimler için gerekli olan renk ayrımı işlemlerinin çeşitleri, baskı sırasında sayfaların görünümlerini etkileyen tram çeşitleri ve özellikleri, hazırlanan sayfaların basılmasında kullanılan film çıkış ve kalıba baskı teknolojileri incelenip karşılaştırılmıştır. Ülkemizdeki yüksek tirajlı ulusal ölçekte gazete sistemleri incelenmiş olup karşılaştırmaları yapılmıştır. Bu karşılaştırmada gazetelerin kullandıkları ağ altyapısı, renk ayrım sistemi, sayfaların basılmasında kullandıkları yöntemin film çıkış (CtF) veya kalıba baskı (CtP)'dan hangisi olduğu ve basılan gazetenin nasıl dağıtımının yapıldığı araştırılmıştır. Sonuç olarak gazetelerin kalıba baskı (CtP) teknolojisine geçişleri maliyetlerin yüksek olmasına takılmıştır. Ayrıca gazetelerin gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek için kullandıkları sistemleri sürekli yenilemeleri gerekmekte ve gazete arşivlerin İnternet ortamında yayımlamaları daha iyi olacaktır. Dijital arşivlerini PDF formatında saklamaları kullanışlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this studying, We examine general newspaper system, news and picture flow, arriving news and pictures is harmonious newspaper system, page design, page sending press and pressed newspaper distribution subject is consider. The newspaper what is high circulation, is national scale system research and compare. İt is required Color Differentiates kind for picture used page desing , during the press pages view affect tram kind and properties, prapare pages printed used what film and plate teknology to compare, research. High circulation national newspapers to compare and research. This compare contain is used network infrastructure , Color Differentiates system, page press used method CtF or CtP and how to pressed newspaper distribution. The result, newspapers didn't pass CtP technology because it has high cost. Besides, newspapers must upgrade use technology and digital archive publish on Internet. Digital archive is usable if it's save PDF format.