Graf Teorisine dayalı yerleştirme uygulamaları
Organization applications by using Graph Theory
- Tez No: 213664
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RİFAT ÇÖLKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Graf, Sınav, Yerleştirme, Algoritma, Yazılım, Graph, Exam, Organize, Algoritm, Software
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Graf bir ilişkiler kümesidir. Hemen her alanda kullanılır. Graf teorisi ile ders programı, sınav programı yerleştirme gibi yazılımlar gerçekleştirilebilir. Bu çalışmada graf renklendirme algoritması ile sınav programı yerleştirmesi gerçeklenmiştir. Sınav programı ve algoritması geliştirilirken Beykent Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu ihtiyacı dikkate alınmıştır. Graf renklendirme algoritması ile ders çakışmaları önlenebilir ve en az sayıda sınav oturumu tespit edilebilir. Bu bize akademik takvimde verilen sınav tarihlerinde yerleştirmenin başarımının ölçütünü de verir. Graf renklendirme algoritması, özel kısıt ve ihtiyaçları karşılamakta yetersizdir. Bu nedenle başka algoritmalar ile birlikte kullanılmalıdır. Bu kısıtlardan bazıları, değişik bölümlerde okutulan ancak ders içeriği aynı olan derslerin aynı gün ve saatte olması istenir. Bazı derslerin sınavı uygulamalıdır, yerleştirme yapılırken birden fazla ders aynı gün ve aynı saatte aynı uygulama yerini istememelidir. Graf renklendirme yapılırken aynı renge sahip dersler isteği tam olarak yerine getirmeyebilir. Örneğin, üniversitemizde final sınavları 10 iş gününde yapılır, bu 40 sınav oturumuna denktir, renklendirme algoritması ise 16 renk bulur. Bu 16 rengi 40 oturuma dengeli ve optimum şekilde dağıtmak gerekir. Bu çalışmanın hedefi öğrenciyi, sınav gözetmenini en az yoran, derslik kısıtlarını dikkate alan bir sınav programı çıkarmaktır. Bu çalışma bir İnternet uygulamasıdır.
Özet (Çeviri)
Graph is a set of relations. Graphs are used in different areas. By using Graph Theory softwares which organize exam and course schedules can be developed. In this study by using Graph Coloring Algorithm we developed an application that manages exam schedules. During developing this software and algorithm we took into consideration the needs of Beykent University School of Vocational Studies. By using Graph Coloring Algorithm coincidences can be prevented and the least number of exam sessions can be determined. We can find out Success criteria of allocating exams between dates stated in Academic Calendar. Graph Coloring Algorithm is incapable of responding special restrictions and requirements. Therefore it must be used with other algorithms. One of these restrictions is: The course exams that are thought in different departments with some contents are must be hold at the same date and time. Some of the exams are hold in labs. Thus, at a given time more than one exam must not be allocated at the same lab. While doing graph coloring, the courses in same color may not answer the purpose. For example fmal exams at our university cast 10 working days. It means 40 exam sessions. However coloring algoritm finds 16 colors. These 16 colors must be upplied to 40 sessions in an optimum way. The aim of this study developing an online exam scheduling system that can organize exam schedules which tire both students and exam supervisors minimum by taking into consideration restrictions