E-İmza Uygulamaları
Applications of e-sign
- Tez No: 213668
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RİFAT ÇÖLKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: E-imza, asimetrik sifreleme, RSA, Özetleme fonksiyonu, SHA Serisi, AAA, E-sign, asymmetric encryption, RSA, Hash functions, SHA series, PKI
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalısmada; İnternet üzerinde dolasımda bulunan verinin gönderici ve alıcı açısından kimlik tanımlamasını saglayan ve uygun kriptolojik algoritmalarla gizliligi olusturan e-imza uygulamalarının, teknik ve hukuksal açıdan genel kapsamı ortaya konulmustur. E-imza uygulamaları e-ticaret islemlerinin gerçeklestirilmesi ve e-devlet dönüsümlerinin saglanması için temel bir yapı arz etmektedir. E-imza algoritması asimetrik sifreleme algoritması ile gerçeklenen bir yapıdır. İlk defa Diffie-Hellman tarafından ?Açık Anahtar Sifre Sistemi? fikri 1976 yılında ortaya atılmıstır. Bir mesajın imzalanabilmesi için, mesajın bir özet fonksiyonundan geçirilmesi ve daha sonra asimetrik bir sifreleme algoritmasıyla imzalanması gerekir. Mesaj içeriginin de sifrelenmesi isteniyorsa uygulamaya göre, simetrik veya asimetrik sifreleme algoritmalarından biri kullanılır. RSA ve ElGamal asimetrik sifreleme algoritmaları hem sifreleme hem de imzalama yetenegi olan algoritmalardır. Eliptik Egri algoritması diger asimetrik algoritmalara göre çok daha düsük bit seviyesinde aynı güvenlik seviyesini saglar. E-imza uygulamaları için ?Açık Anahtar Alt Yapısı? (AAA) uygun standartlarda olusturulmalıdır. Bu uygulama İnternette dolasan veriyi hızlı ve güvenli olarak ileten, hukuksal geçerlilik saglayan, zaman ve mekan kısıtlamasını ortadan kaldıran bir uygulamadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is based on explanation of technical and law concept of e-sign application which is needed for data transmission between transmitter and receiver in an internet/intranet network. E-sign is a base structure to revaluate the Ecommercial and E-government purposes. E-sign algorithms are created by asymmetric encryption algorithms. `PKI? system has been created firstly by Diffie- Hallmann in 1976. To e-sign a message, it has to be hashed by a hash function and then e-signed by an asymmetric encryption algorithm. If it is needed to encrypt the contents of the message also then one of symmetric or asymmetric algorithm must be used. Both RSA and El-Gamal asymmetric encryption algorithms have abilities to encryption and e-signing together. Elliptic curve algorithms obtain more security even it uses lower bit levels. E-sign applications have to be created by `PKI? standards. These applications obtain security and law validity of a message and it puts away restriction of time and space.