Bayat(Çankırı-Çorum Havzası)Dolaylarının Jeolojisi ve Tuz-Petrol İlişkilerinin İncelenmesi
Investigation of Geology and Salt-Petroleum Relationships around the Bayat Area, Çankırı-Çorum Basin
- Tez No: 213669
- Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ophiolite, Sandstone, Salt, Source rock, Anticline, Seismic section, Petroleum, Reservoir
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Arap plakasının Anadolu plakası altına Üst Kretase ve Miyosen zamanlarında dalması neticesinde, Anadolu plakası batıya doğru hareket ederek Kuzey Anadolu Fayı ( KAF ), Doğu Anadolu Fayı (DAF) ve batıda Batı Anadolu horst-graben sistemlerini oluşturmuş, özellikle Miyosen hareketleri sonrası Çankırı-Çorum, Tuz Gölü, Sivas, Trakya, Erzurum-Pasinler-Van gibi iç havzaların oluşmasına neden olmuştur. Bayat ve dolayları, KAF'ın kollarının etkisinde kalarak kalın Tersiyer birimlerinin çökeldiği ve Tuz Gölü ile Çankırı-Çorum havzalarında olduğu gibi tuz domları ve diyapirlerinin bulunduğu bir bölgede bulunmaktadır. Yapılan saha çalışmaları ve jeofizik veriler, inceleme alanı dolaylarında ofiyolit ve tuz yapılarının olduğunu göstermektedir. Arazide ölçülen stratigrafi kesitleri (ÖSK), yakın civarda petrol arama amaçlı kuyular ve laboratuar verileri, Bayat ve dolaylarında İncik formasyonunun orta-iyi karekterli rezervuar kaya, inceleme alanında satıhta rastlanmayan, fakat kuyularda kesilen Yoncalı Formasyonu şeylerinin de petrol kaynak kayası olabileceği tespit edilmiştir. İnceleme alanında yapısal eleman olarak antiklinaller, senklinaller, faylar ve yeraltında tuz yapıları mevcuttur. Saha, yer altı ve laboratuar analizleri ile hazırlanan bu çalışmada, yeraltındaki antiklinallerin tuz yapıları ile olan ilişkileri inceleme alanının petrol potansiyeli yönünden araştırılmış ve yorumlanmıştır. 2007, 48 sayfa Anahtar Kelimeler : Ofiyolit, Kumtaşı, Tuz, Kaynak kaya, Antiklinal, Sismik kesit, Petrol, Rezervuar
Özet (Çeviri)
Following the subduction of Arabian plate under the Anatolian plate during the Late Cretaceous and Miocene time generated the North Anatolian Fault (NAF), East Anatolian Fault (EAF) and horst-graben systems in western Turkey and the ÇankırıÇorum, Salt Lake, Sivas, Thrace and Erzurum-Pasinler-Van intermotane basins were formed, during the Miocene movements in particular. Bayat and surrounding areas are influenced by strands of NAF ant thick Tertiary sediments and salt deposits, like in Salt Lake and Çankırı-Çorum basin, occurred. Field Works and geophysical data indicate occurrence of ophiolites and salts around the investigatio area. Measured stratigraphic sections, oil wells around the area and laboratory analysis indicate that the Incik formation around the Bayat area constitutes a fair to good reservoir unit, while, the shales of the Yoncali formation, which does not crop out in vicinity, but drilled in deep oil wells, are considered as good oil source rocks. Moreover, anticlines, synclines and faults exist in the area and salt structures, domes and diapirs, occur also in subsurface. This study aims to investigate salt-petroleum relationships by means of field, well, laboratory and seismic data. 2007, 48 pages