Moleküler tekniklerin kanatlı filogenetik çalışmalarına uygulanması
Application of molecular techniques to the poultry phylogenetic studies
  1. Tez No: 213678
  2. Yazar: NURŞİDE KIRDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Zooloji, Agriculture, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Mitekondriyal DNA, Denizli ırkı, Gerze ırkı, yerli tavuk, Mitochondrial DNA, Denizli race, Gerze race, Native race
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Soyu tükenmekte olan yerli genotiplerimizden Denizli ve Gerze ırklarının gen dizilimlerinin belirlenmesi ve diğer bazı tavuk ırkları ile aralarında akrabalık olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan diğer tavuk ırklarının DNA izolasyonu yoluyla DNA'ları elde edilerek PZR analizi ile 12S, 16S, Cyt-b ve D-loop gen bölgeleri arasındaki fark analiz edilmiş ve bölgelerin DNA uzunlukları arasında PZR analiz yöntemiyle fark bulunamamıştır. Denizli ve Gerze ırklarının mitekondriyal DNA'sının 12S ve D-loop gen bölgeleri DNA sekans analizine tabii tutularak bu yerli ırklar ile Brahma ırkı karşılaştırılmıştır. 12S gen bölgesi için her 3 ırk %100 benzerlik göstermiş olup D-loop gen bölgesi için Brahma-Denizli %98, Brahma-Gerze %98, Denizli-Gerze %99 oranında benzerlik göstermiştir. D-loop gen bölgesinde Denizli, Gerze ve Brahma ırkının sekans diziliminde toplam 19 baz farklılığı tespit edilmiştir. Brahma-Denizli arasında 10 farklı nükleotid pozisyonu, Brahma-Gerze arasında 14 farklı nükleotid pozisyonu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is determination of extinction Denizli and Derze genotype 12S and D-loop sequence and relation between other chicken race. DNA isolation was carried out using feather samples from 11 different chicken race. 12S, 16S, D-loop and CytB gene regions were amplified with PCR but band size differences were not significant. Native genotype Denizli and Gerze 12S and D-loop gene region were sequenced and sequenced data compared with Brahma race. 12S region showed 100% similarity with Denizli and Gerze genotype. D-loop sequence analysis show that similarities between Brahma-Denizli and Brahma-Gerze, Demizli-Gerze are 98%, 98% and 99%. respectively. 10 different nucleotide were determined between Brahma and Denizli and 14 different nucleotides were observed between Brahma and Gerze.