Sağlıklı ve diareli kedi dışkılarında salmonella spp. varlığının bakteriyolojik ve moleküler yöntemler (PCR) ile saptanması
Investigation of salmonella spp. in healthy and diarrheic cat feces by bacteriologic and polimerase chain reactions (PCR)
  1. Tez No: 540522
  2. Yazar: AHMET ZENGİNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU FUNDA BAĞCIGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, Salmonella spp, Kültür, PCR, Cat, Salmonella spp, Culture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Salmonelloz gerek insan gerekse birçok hayvan türünde görülebilmektedir. Ülkemizde çiftlik hayvanlarında ve özellikle de kanatlı yetiştirciliğinde çok fazla araştırma olmakla birlikte son yıllarda şehir hayatının büyük bir parçası olmuş eşlikçi hayvanlardaki çalışmalar daha sınırlıdır. Bu çalışmada kedilerde Salmonella türlerinin varlığının bakteriyolojik ve moleküler yöntemler (PCR) ile araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, İstanbul'un farklı birçok ilçesinde, evlerde beslenen ya da sokakta serbest yaşayan, sağlıklı ve diareli kedilerden olmak üzere toplam 300 adet kediden rektal svab toplanmıştır. Bakteriyolojik incelemeler için, svab örneklerinin ön zenginleştirme aşamasını takiben selektif besiyerlerine ekimleri yapılmıştır. Şüpheli koloniler saflaştırıldıktan sonra konvansiyonel yöntemler ile identifikasyonları yapılmıştır. Tüm svab örnekleri aynı zamanda PCR ile de Salmonella spp. spesifik gen bölgelerinin varlığı yönünden incelenmiştir. Bakteriyolojik incelemeler sonucunda hiçbir örnekten Salmonella spp. izole edilmemiştir. PCR sonucunda bir örnekte pozitiflik saptanmıştır. Zoonoz özellikteki bir hastalık etkeni olması gerçeği de göz önünde bulundurulduğunda elde edilen bu sonuçlar oldukça umut vericidir. Bu bulgular ışığında örneklemenin yapıldığı dönemde kedilerde Salmonella saçıcılığının önemli bir risk oluşturmadığı görülmektedir. Ancak klinik olarak sağlıklı, evde beslenen bir kedide etken DNA'sının saptanmış olması da, her zaman için hijyenik kurallara dikkat edilmesi gerekliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Salmonellosis can be seen in human and many species of animals. In Turkey, there are various studies on farm animals and especially poultry. However, studies on companion animals are limited in spite of their increasing importance in city life. The current study, was aimed to investigate the presence of Salmonella species in cats by bacteriological and molecular methods such as PCR. For this purpose, 300 rectal swab samples were collected from cats, living at home or outside, clinically healthy or with diarrhe. After pre-enrichment of samples, inoculations were performed onto selective medium for bacteriological examination. Selected colonies were purified and then identified by conventional methods. All swab samples were investigated for the presence of specific gene region of Salmonella spp. by PCR.. After bacteriological examinations, Salmonella spp. was not isolated any of the samples. However, one positive result was detected by PCR. Isolation rates are not very high when studies around the world are analyzed. In our country, there is no study conducted on cats. Considering zoonotic disease agent, obtained results are very promising. It was seen that Salmonella transmission does not cause a significant risk according to these findings at the time of simpling. However, detecting agent DNA in a clinically healthy, home cat shows the importance of hygienic rules.