Kahramanmaraş ili kentsel alanda yaşayan ailelerin gıda tüketimini etkileyen faktörler ve marka gerçeği
The factors effecting food consumption of families live in rural area of Kahramanmaraş and label realities
- Tez No: 213677
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. ENVER ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tüketici davranışı, gıda tüketiminde etkili olan faktörler, tüketici, Kahramanmaraş
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı; Kahramanmaraş kentsel alanında ikamet eden tüketicilerin gıda tüketim davranışlarını ve marka seçimlerini etkileyen faktörleri analiz etmektir. Çalışmada gıda tüketimi ile tüketicilerin demografik ve sosyoekonomik özellikleri arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla dört ürün kategorisini içeren tüketici anketi kullanılmıştır. Bu ürünler, süt, meyve suyu, paketlenmiş et ve et ürünleri ve zeytinyağıdır. Markalar tüketicilerin gıda tercihlerini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Ayrıca; süpermarket veya market markalı ürünler ulusal markalara göre ucuz fiyatlı ve daha az masraflı paketleme gibi daha rekabetçi bir ortam sağlamaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, Kahramanmaraş kentsel alanındaki tüketicilerin yaklaşık %65'i market markalı ürünleri satın almaktadırlar. Tüketicilerin gıda tüketimini ve marka tercihlerini etkileyen faktörlerden en önemlileri hane halkının gelirleri, tüketicilerin eğitimi, ailenin çocuklu olup olmaması, kadınların çalışıp çalışmamasıdır. Ayrıca sosyoekonomik faktörlerin yanı sıra fiyat indirimi veya promosyonları takip etmek, en ucuz markayı satın alma, aynı markayı satın alma veya marka değiştirme sıklığı ve yeni markaları veya farklı markaları deneme isteği gibi markalara yönelik tüketicilerin değer yargıları, inanç ve tutumları da incelenmiştir. Bu araştırmanın sonucu özellikle tüketiciler tarafından sıkça satın alınan süt ve meyve suyu gibi ürün sektörleri ile süpermarket marka yöneticileri ve gıda pazarlamacılarına önemli katkılarda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to analyze factors which affect consumers? food consumption behavior and brand choices in urban area of Kahramanmaras. The study uses consumer survey data and four products, fluid milk, fruit juice, meat and meat products, and olive oil, to investigate relationship between food consumption and consumers demographic and socioeconomic characteristics. Brands can affect various stages of consumer food choices. Moreover, supermarket or store brands provide consumers with a competitive alternative to national brands such as lower prices and inexpensive packaging. Results indicate that approximately 65% of consumers buy supermarket label products in urban area of Kahramanmaraş. In particular, factors that affects consumers? food consumption and brand choices are household income, education, presence of child, status of women and attitudes towards brands such as search for price cuts or price promotion, buy the cheapest brand, buy the same brands or change brands, try new or different brands. The findings of this research have important implication for supermarket brand managements and food marketers especially in frequently bought product classes such as fluid milk and fruit juice. Key Words : Consumer?s behavior, food consumption, consumer, Kahramanmaras.