Dijital yükseklik modeli verisi kullanılarak üç boyutlu dijital harita modeli geliştirilmesi
Implementing 3D digital map modeling using digital elevation model data
- Tez No: 213689
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REFİK SAMET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Üçgenlestirme, ikili agaç, dörtlü agaç, detay seviyesi, dijital yükseklik modeli, üçgenlestirilmis düzensiz ag modeli
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Üçgenlestirilmis yüzeylerin gerçek-zamanlı islenmesi ve çok çözünürlüklü modellenmesi son zamanlarda oldukça ilgi çeken bir konu olmustur. Genis ölçekli dijital yükseklik modellerinin interaktif olarak görüntülenmesinde verimlilik en önemli etkenlerden biri olmaktadır. Grafiksel islem yükü, detay seviyesi tekniklerinin kullanımı ile azaltılmalıdır. Bu çalısmada üçgenlestirme teknikleri incelenmistir. Dijital yükseklik modellerinin yüksek seviyedeki düzenliligine baglı olarak, dörtlü agaç temelli hiyerarsik arazi üçgenlestirme modelleri, tüm metotlar arasında en etkili olanlardır. Sınırlandırılmıs dörtlü agaç temelli üçgenlestirme metoduna dayanan bir algoritma temel alınarak üç yeni hata hesaplama teknigi ve farklı iki yaklasım önerilmistir. lk yaklasımda modellenecek arazinin kümelere ayrılması, ikinci yaklasımda ise kullanılacak çözünürlük parametrelerinin dinamiklestirilmesi önerilmektedir. Yapılan uygulamalar sonucunda, her iki yaklasımla da orjiinal algoritmadan daha az sayıda üçgenle daha yüksek model dogrulugu elde edilmistir. 2007, 58 sayfa
Özet (Çeviri)
Real-time rendering and multiresolution modeling of triangulated surfaces has attracted growing interest over the last decade. For interactive visualization of very large scale grid digital elevation models efficiency is a particularly important aspect. The graphics rendering load must be controlled by reducing the number of rendered primitives using level-of-detail (LOD) techniques. In this project, the triangulation techniques were examined. Due to the high regularity of grid digital elevation models, hierarchical quadtree based terrain triangulation models have been shown to be among the most efficient methods available. An algorithm based on restricted quadtree triangulation method was implemented, three new error metric calculation techniques and two new approaches were proposed. In the first approach, dividing the terrain to clusters and in the second approach, using dynamic resolution parameters were proposed. The results of the implementations show that, the two proposed approach give greater terrain accuracy values with decreasing number of triangles than the original algorithm. 2007, 58 pages Key Words : Triangulation, binary tree, quadtree, level-of-detail, digital elevation model, triangulated irregular network model