LaMn2Si2 alaşımının nanoparçacıklarının manyetik ve yapısal özellikleri
Magnetic and structural properties of nanoparticles of LaMn2Si2 alloys
- Tez No: 213699
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ELMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nanomanyetizma, Nanoparçacıklar, Mekanik Ögütme, Manyetik Ölçümler, Zorlayıcı Alan, Nanomagnetism, Nanoparticles, Mechanical Milling, Magnetic Measurements, Coercive Field
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tez çalısmasında, LaMn2Si2 nanoparçacıklarının manyetik ve yapısal özellikleri incelenmistir. lk olarak, LaMn2Si2 intermetalik bilesigi bulk olarak elde edilmistir. Elde edilen bilesigin X-ısını desenleri incelenmis ve bu bilesigin hacim merkezli tetragonal ThCr2Si2 tipi yapıda, saf olarak kristallestigi belirlenmistir. Daha sonra bu bilesik, mekanik ögütme yöntemi kullanılarak 30 dakika ögütülmüs ve bilesigin nanoparçacıkları elde edilmistir. Elde edilen bu nanoparçacıkların, manyetik ve yapısal özellikleri, X-ray ısını toz kırınımı, manyetik ölçümler ve TEM çalısmaları ile arastırılmıstır. Elde edilen nanoparçacıklarda herhangi bir safsızlıgın olusmadıgı ve nanoparçacıkların 20 nm boyutlarına kadar indikleri TEM resimleri ile duyarlı olarak belirlenmistir. Bilesigin manyetik histerisis ölçümü incelendiginde, bulk halde bulunan bilesikte gözlemlenmeyen zorlayıcı alanın, bilesigin nano boyuta getirildiginde olustugu görülmüstür. 2007, 51 sayfa
Özet (Çeviri)
In this thesis, magnetic and structural properties of nanosized LaMn2Si2 intermetallic compounds are investigated. First, a bulk LaMn2Si2 intermetallic compound is produced. This sample is investigated by using X-ray powder diffraction analysis and the results confirm that the sample crystallize in the ThMn12-type body centered tetragonal structure with no any impurity phase. After check of purity, the sample has been milled for 30 minutes to produce nanoparticles of LaMn2Si2. Structural and magnetic properties of nanoparticles of LaMn2Si2 have been investigated by means of X-ray powder diffraction, magnetic measurements and TEM studies. TEM studies and X-ray powder diffraction analysis show that there are no impurity in the nano-sized samples and the size of particles are about 20nm. Magnetic hysterisis measurements show that nanoparticles have coercive field, however the bulk specimen do not. 2007, 51 pages