Prostat kanseri tedavisinde konvansiyonel ve konformal radyoterapi tekniklerinin karşılaştırılması
Comparison of conventional and conformal radiotherapy techniques in prostate cancer treatment
  1. Tez No: 213698
  2. Yazar: SİNEM DALSUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR DİRİCAN, PROF. DR. DOĞAN BOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, prostat radyoterapisi, konformal radyoterapi, Prostate cancer, prostate radiotherapy, conformal radiotherapy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Prostat kanseri erkeklerde en sık karşılaşılan kanser türlerinden biridir (Türkiye' deki oran % 7.53' tür) . Prostat kanseri tedavisinde radyoterapinin önemli bir yeri vardır. Tedavide kullanılan radyoterapi teknikleri çeşitlidir. Hastalığın evresine bağlı olarak planlanan hedef hacim (PTV) belirlenir. Organların iç hareketleri önemlidir. Hedef hacim için bu iç hareketler de göz önünde bulundurularak emniyet payı verilir. Kullanılan tekniğe bağlı olarak değişen hacimlerde sağlam doku da ışınlanır. Sağlam dokulardaki ışınlamalar hastanın yaşam kalitesini etkileyen sonuçlar doğurabilir. Hedef tümör hacmini en homojen ve en etkin şekilde ışınlarken tümör çevresi normal dokuların radyasyon hasarını en aza indirgemek için çeşitli teknikler geliştirilmektedir. Son yıllarda üç boyutlu konformal ve yoğunluk ayarlı radyoterapi teknikleri donanımlı merkezlerde artarak kullanılmaktadır. Türkiye'de üç- boyutlu konformal radyoterapi tekniği yeni uygulanmaya başlanmış bir tekniktir. Bu nedenle bu çalışma önem taşımaktadır. Bu çalışmada GATA Radyasyon Onkolojisi A.D.' da 21 prostat kanseri hastası önce özel olarak kestirilmiş düz tahta üzerine yatırılarak tomografi kesitleri alınmıştır. Tedavi planlama sistemine BT kesitleri aktarıldıktan sonra konvansiyonel radyoterapi teknikleri (ön ? arka (AP / PA) ve üç bilateral alan tekniği ; box tekniği) ve üç- boyutlu konformal radyoterapi tekniği ile tedavi planlamaları yapılmıştır. Tedavi planlama sisteminde her bir hasta için tüm tekniklerin DVH' ları çizdirilmiş ve buradan elde edilen sonuçlar incelenmiştir. Kritik organlar ve hedef organlar % olarak ve Gy cinsinden hesaplanan doz değerlerine göre karşılaştırılmıştır. (Hastalar konformal planlama tekniğine göre tedaviye alınmıştır) . Yapılan çalışma sonucunda kritik organların ve sağlam dokuların daha az doz almasını ve hedef organlarda homojen bir doz dağılımı sağlamak için üç- boyutlu konformal planlama tekniğinin konvansiyonel tekniklere göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir. 2007, 76 sayfa
Özet (Çeviri)
Prostate cancer is one of the most probable detected type in males (its ratio is 7.53 % in Turkey) . There is an important role of radiotherapy in prostate cancer therapy. There are various radiotherapy techniques in therapy. According to phase of cancer, planning target volume (PTV) is determined. Internal movements of organs are important. For PTV, regarding of these internal movements a margin is given. Related to the using technique, healthy tissue is also exposured with different volumes. The patient?s life quality can be affected by these healthy tissue exposures. Several techniques are being developed to reduce radiation detriment of normal tissue around tumor with homogen and effective irradiating of target tumor volume. 3D confomal and intensity modulated radiotherapy techniques are to be used at qualified facilities,in recent years.In Turkey, 3D Conformal Radiotherapy technique is new applicable. That? s why this thesis is important. In this study, at The GATA Radiation Onchology A.D. , 21 prostate cancer patient was lied on special straight cuttec board and tomoghrapy scans were taken. After transferring BT scans to Treatment Planning System (TPS), treatment plannings done with conventional radiotherapy techniques (anteriot-posterior (AP/ PA) and three bilateral field technique) and 3D conformal radiotherapy technique. For every patient, DVH? s were plotted on TPS and determined results from these DVH? s were analysed. Critic organs and target organs were compared as percentage and Gy type according to computed dose values (Patiens were treated according to conformal planning technique) . As a result of this study, to provide less dose delivering of critic organs and healty tissues and homogen dose distribution of target organs, its determined that conformal planning technique is beter than conventional technique. 2007, 76 pages