Porsuk formasyonu (pliyosen) evaporitlerinin jeokimyasal incelemesi, Orta Sakarya bölgesi, İç Anadolu
Geochemical studies of Porsuk formation (pliocene)evaporites, Middle Sakarya region, Central Anatolia, Turkey
- Tez No: 213702
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Evaporit, jeokimya, Porsuk formasyonu, Pliyosen, köken
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında; Orta Sakarya Bölgesi doğusundaki Sazak, Biçer, Üçbaş, Ahırözü, Gençali, Ömerler, Köseler, Kıranharmanı, Beylikköprü, Sazılar, Gordion ve İlören köyleri arasında kalan alan içerisindeki Pliyosen yaşlı Porsuk formasyonuna ait yaygın ve oldukça kalın evaporit oluşumlarının, eser element ve izotop jeokimyası çalışmalarıyla kökeninin aydınlatılması ve bölgenin paleocoğrafyasının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bunun için öncelikle yoğun arazi ve petrografik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bunu takiben Pliyosen yaşlı Porsuk formasyonundan seçilen farklı tipteki özel 31 adet jips-anhidrit, kireçtaşı ve dolomit örneğinin jeokimyasal karakterlerinin aydınlatılabilmesi için esas oksit, eser element ve nadir toprak elementi analizleri yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda eser element değerlerinin, evaporitik playa göl çökelme ortamı jeokimyası değerlerine göre beklenenden yüksek oranlarda çıktığı saptanmıştır. Bu anomalinin, evaporitleşme sırasında göl suyunun kimyasının zaman zaman Miyo-Pliyosen volkanizmasının ürünü hidrotermal çözeltiler, zemin-tatlı su girişleri, klimatolojik şartlar ve indirgeyici ortam koşullarının denetimi ile son derece değişkenlikler göstermesinden kaynaklandığı ortaya konmuştur. Bölgedeki evaporit istifinin kökeninin açıklığa kavuşturulabilmesi için ise ?34S, ?18O ile ?13C iz analizi çalışmaları yapılmış ve elde edilen değerler diğer jeokimyasal bulgularla beraber değerlendirilmiştir. Sonuç olarak çalışma alanındaki evaporitlerin; paleo iklimsel koşulların, dönemsel karasal volkanizma ile tektonizmanın ve farklı litolojilere sahip depolanma sistemlerinin etkin olarak geliştiği playa gölü kompleksinde çökeldiği belirlenmiştir. 2007, 91 sayfa
Özet (Çeviri)
With the present graduate thesis study; the origin of widespread formation of evaporites which belongs to Porsuk formation of Pliocene age and paleogeographic development of the region which is among Sazak, Üçbaş, Ahırözü, Gençali, Ömerler, Köseler, Kıranharmanı, Beylikköprü, Sazılar, Yassıhöyük (Gordion) and İlören villages in the eastern part of Middle Sakarya Region have been aimed to declare. For this purpose; trace element and isotope geochemistry studies were used. Firstly, intense field studies and petrographic studies were performed. Subsequently, the samples of limestone, dolomite and different types of special 31 gypsum- anhydrite chosen from Porsuk formation of Pliocene age were analyzed by the use of major oxide, trace element and rare earth element studies in order to clarify the geochemical characteristics of them. The values of trace elements were established to be higher ratio than expected according to the value of geochemistry which belongs to the environment of evaporitic playa lake accumulate. The reason why the chemistry of lake?s water is changed is the variables of the ground waterfresh water entries, climatologic conditions, the control of reduced atmospheric condition and hydrothermal solutions which were the product of Mio-Pliocene volcanism which sometimes occured. In this region, to clarify the origin of evaporite series, the studies of ?34S, ?18O ile ?13C isotope analyze have been performed and the results are evaluated with the other geochemical diagnosis. Consequently, evaporites in the study area were accumulated in playa lake where paleo climatologic conditions, periodic continental volcanism and tectonism, and depositional systems owing to different lithologies improve effectivly. 2007, 91 pages Key Words : Evaporite, geochemistry, Porsuk formation, Pliocene, origin