Oğlakçı ve Demirci köyleri (KD Sivrihisar) civarı üst miyosen yaşlı evapolitik birimlerin sedimantolojisi
The Sedimentology of the upper miocene age of evaporitic units around Oğlakçı and Demirci villages (NE Sivrihisar)
- Tez No: 150977
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDOĞAN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Sivrihisar, Polath, evaporite, gypsum, sedimentology. 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi OĞLAKÇI VE DEMİRCİ KÖYLERİ (KD SİVRİHİSAR)GİVARI ÜST MİYOSEN YAŞLI EVAPORİTİK BİRİMLERİN SEDİMANTOLOJİSİ Mine Nuray A YDOĞDU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Erdoğan TEKİN Hazırlanan yüksek lisans tez çalışmasıyla, Demirci köyü ve yakın çevresindeki olası Üst Miyosen yaş aralığındaki evaporit istifinin öncelikle arazi ölçeğindeki fasiyes tanımlamaları ite sedsmantolojik özellikleri ve bunu takiben de petrografik doku özellikleri ile, mineralojik Bu amaçla çalışma alanındaki Üst Mıyosen-Pliyosen evaporit istifi ölçülen Ölçülü Stratigrafık Kesitler (Ö.S.K.) yardımı ile iki formasyona ayrılarak incelenmiş ve bu iki formasyon da altı üyeye ayrılmıştır. Bunlar, Üst Miyosen yaşlı Sakarya ve Pliyosen yaşlı Porsuk Farmasyonları'dır. Sakarya Formasyona alttan üste doğru; bazalt-andezitik karakterli lav akmalarının olduğu“bazalt üyesi (Svb)”ile volkanik malzemenin ağırlıklı olduğu“volkanik arakatkılı kiltaşı üyesi (Svk)”, onun üzerine gelen“dolomit üyesi (Sd)”ve en üstte ise“jips üyesi (Sj)”olarak tanımlanıp, formasyona ait dört üyenin alt-üst sınırları kesin olarak ortaya konulmuştur. Porsuk Formasyonu ise iki üyeye ayrılmıştır. Boalar jips arenitlerin egemen olduğu“Jips Arenit Üyesi (Pj1)”Be serbest buyümeli jipslerin egemen olduğu“Diskoidal Jrps Üyesi {Pj2)”dir. İnceleme alanında geniş yaydım gösteren Sakarya Formasyonu'nun her üç üyesini temsil eden ideal tip »kalitenin, Karabayırlar Tepe civan olduğu belirlenmiştir. niceleme bölgesindeki her iki formasyona ah mostralardan alman kayaç numunelerinin özel teknikler kullanılarak (Araldit ve Peel tekniği gibi) Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü ince kesit laboratuvarında 120 adet ince kesiti hazırlanmış ve hazırlanan ince kesitler polarizan mikroskopta incelenerek evaporitlerin petrografik doku özellikleri tespit edilmiştir. Örnekler jips ağırlıklı olduğu için genellikle porfiroblast, alabasrrin, kataklastik ve ktimesteli türü evaporit dokularım gösterdiği görülmüştür. Ayrıca bu dokulardaki mikrokristalen, yan özşekilli tabuler, diskoidal, prizmatik-çubuksu yapılı jips kristallerinin optik özellikleri karakteristik olarak gözlenmiştir. Diğer yandan mikrodokusal özellikler açısından önemli olan Taramalı Elektron Mikroskop (SEM) çalışmalarıyla jips ve anhidrit örneklerinde zonlu büyüme yapılarının ve jipsleri ornatan mikrokalsit-dolomit süt dolgularının geliştiği görülmüştür. Ayrıca yapılan XRD çalışmalarıyla da alman örneklerin mineralojik bileşimleri ortaya konmuştur. Bu yüksek lisans tez çalışmasıyla sonuçta belgedeki söz konusu evaporitli serinin stratigrafisi açığa çıkartılmış, diyajenetik tarihçesi ortaya konmuş ve sedimantolojik- petrografik karakterleri aydınlatılmıştır. 2004, 75 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Sivrihisar, Polatlı, evaporit, jips, sedimantoloji
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE SEDIMENTOLOGY OF THE UPPER MIOCENE AGE OF EVAPORJTIC UNITS AROUND O?LAKÇI AND DEMİRCİ VILLAGES (NE SİVRİHİSAR) Mine Nuray Aydoğdn Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Erdoğan TEKİN With the present graduate thesis study, fades definitions on the field scale of the evaporite the range of Upper Miocene period possible to have been observed in Denrirci Village and nearby and their sedimentological features, followed by petrographic textual properties and mineralogical characteristics were determined. To this end, Upper Miocene Period was divided into two formations, with the help of Measured Stratigraphic Sections, the evaporite gathering of which was measured and those two formations into six members. These were Sakarya Formation of Upper Miocene age and Porsuk Formation of Pliocene age. The formation of the former was defined as from the bottom to the top layer where the fallowings were seen.“The Volcanic Basalt Member (Svb)”including lava flow of basalt andezitte character, the one called“Volcanic Claystone Member (Svk)”with condensed volcanic material and“Dolomite Member (Sd)”on it and finally“Gypsum Member (Sj)”on the top. Thus, the upper and lower limits of the four formation members were precisely determined. Porsuk Formation was divided into two members. These were“Gypsum Arenite Member (Pjl)”where gypsum arenites were of dominant character and“Discoidal Gypsum Member (Pj2)”where expanding independently gypsum were of dominant character. The ideal type of locality representing the three members of Sakarya Formation, being comprehensively studied was considered as Karabayirlar Hill and neighborhood. 120 rock samples from the outeprops belonging to the both formations in the study area were prepared in the thin section laboratory of our department, using special techniques (such as Araldite and Peel techniques) and these fine samples were tested through polarising microscope to determine petrographic textural features of the evaporites. Since the samples mainly contained gypsum, it was observed that they generally provided us with evaporite tissues called porphyroblast, cataclastic and chicken-wire types. Furthermore, in those textures, optical properties of the gypsum chrytals with microcristalene, semi-particular shaped tabular, discodial and prismatic sticks pattern were charactistically seen. On the other hand, with the studies of Scanned Electron Microscope significant for features en microtextures, it was observed that in gypsum and anhydrite, zone expansion patterns and gypsum chryistallisation and microcalsit-dolomite silt fillings as substitutes of gypsum developed. With the present study of higher education, stratigraphies of the related series with evaporites in the area were clearlyy defined, the diagenetic history was examined and finally sedimentological- petrographic features were illuminateA 2004, 75 pages