Petrol arama amaçlı ölçülen manyetotellürik verilerinin sönümlü en küçük kareler ve Quasi-Newton yöntemi ile iki-boyutlu melez ters çözümü
Two-dimensional hybrid inversion of magneto telluric data collected for oil exploration by using dumped-least squares and Quasi-Newton methods
- Tez No: 213706
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN CANDANSAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Petrol, Manyetotellürik, Ters Çözüm, Melez, Quasi-Newton, YSEKK, Oil, Magnetotelluric, Inversion, Hybrid, Quasi-Newton, Damped Least-Squares
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Petrol aramalarında, eğer petrol ve gaz üretim potansiyeli olan sedimanter kayaçlar, bazaltlar ile örtülü ise, kaliteli sismik veri alınamamaktadır. Bu durumlarda Sismik yönteme alternatif olarak en çok Manyetotellürik (MT) yöntem kullanılmaktadır. Ülkemizde özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, bazalt örtüleri üzerinde yapılan petrol aramalarında doğrultular boyunca MT ölçüleri alınmaktadır. Ölçülen bu veriler ise ikiboyutlu ters çözüm algoritmaları ile yorumlanmaktadır. Bu tez çalışmasında, Candansayar (2007) tarafından geliştirilen, MT verilerinin 2B ters çözümünü yapan programı, kısmi türevler dizeyi Broyden güncellemesi (Quasi-Newton) ile hesaplanacak şekilde düzenlenmiştir. Yuvarlatıcılı sönümlü en-küçük kareler ters çözümünde (YSEKK), kısmi türevler dizeyinin Broyden güncellemesi ile hesaplandığı ters çözüm algoritmaları Quasi-Newton algoritması olarak bilinmektedir. Bu tez çalışmasında, yuvarlatılmış sönümlü-en küçük kareler, Quasi-Newton ve ikisi ardışık kullanılarak (Melez) yapılan ters çözüm sonuçları yapay veri ve arazi verisi için karşılaştırılmıştır. Yapay veriler için, petrol aramalarında karşılaşılan klasik modeller hesaplanmıştır. Yapay verilerin ters çözüm sonuçları ile melez ters çözümün YSEKK algoritması kadar iyi sonuç verdiği gösterilmiştir. Melez ters çözüm daha hızlı sonuç üretmektedir. Ardahan' da petrol arama amaçlı bir doğrultu boyunca ölçülen verilerin ters çözüm sonuçları da yukarıda sözü edilen üç yöntem için tartışılmıştır. 2007, 57 sayfa
Özet (Çeviri)
In Oil exploration, if sedimentary rocks beneath the basalt group have potential for oil and gas production, the overlying layered basalts effectively mask seismic reflections. In these situations Magnetotelluric (MT) method is used as an alternative method to Seismic method. In Turkey, especially in East and South east Anatolian Regions; MT measurements are taken on basalt crystal along various lines. Measured data are interpreted by a two dimensional inversion algorithm. In this thesis, Candansayar?s (2007) program, which gives a solution to the two-dimensional inversion of MT data, modified to calculate partial derivative matrix by Broyden? s Update algorithm. In smoothing damped leastsquare solution, if partial derivative matrix calculated with Broyden? s Update algorithm, the inversion algorithm called as ?Quasi-Newton? algorithm. In this thesis, smoothing damped-least square solutions, Quasi-Newton and hybrid inversion results are compared for both synthetic data and real data. Synthetic data are calculated for classical models encountered at oil exploration. Inversion results of synthetic data showed that the hybrid solutions yields as better results as smoothing dumped-least squares inversion and give faster result. The suggested algorithm and the above-mentioned algorithms inversion results for the field data collected along a line in Ardahan site for oil exploration were also compared each other and results are discussed. 2007, 57 page