İran'ın kuzeybatısı (Azerbaycan) ve Doğu Anadolu depremselliğinin incelenmesi ve karşılaştırılması
Investigation and comparison of the seismicity of Northwest İran (Azerbaijan) and East Anatolia
  1. Tez No: 213707
  2. Yazar: TOHİD MALEKZADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERKAN ECEVİTOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Earthquake Engineering, Geophysics Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İran'ın Kuzeybatısı, Azerbaycan, Türkiye, Doğu Anadolu, Sismotektonik, Deprem Riski Analizi, NW Iran, Azerbaijan, East of Turkey, Seismity, Seismotechtonic
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Gerek İran'ın kuzeybatısı gerekse Türkiye'nin doğusu tarihi ve çağdaş dönemlerde çok yıkıcı depremlere tanık olmuştur. Bunlara karşın her iki bölge, çağdaş asırda az denile bilecek sayıda yıkıcı depremlere tanık olmaktadır. Her iki bölge Arap ve Avrasya levhaları tarafından sıkıştırılmakta, netice itibariyle aynı sismotektonik özelliğe sahipler. Ama depremsellik konusunda her iki bölgede farklıklar görüşmektedir. Bu farklıkları incelemek amacıyla, her iki bölgenin kabuk kalınlığı, aktif fayları ve nihayet tarihsel ve aletsel depremleri incelenmiştir. Kabuk kalınlığını gravite ve sismoloji yöntemlerle araştırılmaktadır. Araştırmalarımız büyük fayların bulunduğu yerlerin yer kabuğunun ince olmasını göstermektedir. Doğu Anadolu ve Azerbaycan depremlerin birçoğu sığda olmuştur. Bu nedenle çok büyük enerjiye sahipler. Yıkıcı tarihsel depremlerin incelenmesi buna tanıktır. Araştırmalarımız Orta Azerbaycan depremselliğinin Doğu Anadolu depremselliğinden daha fazla olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Both NW Iran (Azerbaijan) and East of Turkey in historical period and in resent years have many destructive earthquakes. But these regions have few huge earthquakes now. So in future probably we will have more destructive earthquakes in these regions. Both regions have been compressed between Arabian and Eurasian plates. But seismity of these regions is very different. For investigations of this differential we begin with studying crust of both regions, active fault in both NW Iran and East of Turkey with studying historical and instrumental earthquakes. First we studying seismity of this regions then we compare seismity of these regions. Then we try to solve crust of each region both by gravity method and seismology method. This shows crust of behind major faults have so thickness. All of the Azerbaijan and East of Anatolian?s earthquakes is near surface so they have very huge energy. Studying historical and instrumental earthquakes admit this. We show that Seismity of Azerbaijan especially center of Azerbaijan is bigger than Anatolian earthquakes.