Girişmiş dalga biçiminden ince tabaka sismik direniminin hesaplanması
Computation of acoustic impedance of thin-beds from interfered waveforms
- Tez No: 213709
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLSEV UYAR ALDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yansıma katsayıları oranı, akustik direnim, The ratio of the input-output wavelet scaling factor, the acoustic impedance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Özellikle petrol arama çalışmalarında başarı ile uygulanan sismik yöntemde, yer altı yapısı hakkında her zaman yeterli ayrımlılık elde edilemez. Bu tezin amacı, bir sismik çalışma sonrası elde edilen kesitten daha fazla bilgi edinilmesine yöneliktir. Yöntem, iki kalın tabaka arasına gizlenmiş ince tabakaların, geometrisinin ve hızının bulunabilmesi için geliştirilmiştir. Yansıma ve aktarma katsayıları arasında işlemler yapılarak, ikinci tabakanın akustik direnimine göre üçüncü derece denklem elde edilir. Bu denklemin katsayıları birinci ve üçüncü tabakaların akustik direnimine ve adına ?r? dediğimiz yansıma katsayıları oranına bağlıdır. Denklemin çözülebilmesi için alt ve üst tabakalara ait akustik direnim değerleri elde edilebilir. Sonraki işlem yansıma katsayıları oranının bulunarak yerine konması ve denklemin çözülmesidir. Bu amaçla, sismik kesitten, tabaka içinden geçerek ve geçmeden kayıtçıya gelen iki dalgacık seçilir. Bu dalgacıklar üzerinde yapılacak işlemlerle yansıma katsayıları oranı bulunur. Denklem bu değerin de yerine konmasıyla çözülür. Bulunan değer, aranan tabakaya ait akustik direnim değeridir. Buradan katmanın hızını elde etmek mümkündür. Böylece aranan tabakanın hızı ve yeri bir sismik iz üstünde saptanır. Bu işlem, bir kesit boyunca yinelenebilir ve aranan katmanın geometrisi ortaya çıkarılabilir.
Özet (Çeviri)
An adequate differentiation about the underground structure can not be obtained with the seismic method, which is applied with success particularly in prospect for oil. The goal of this thesis is to attain more knowledge than the obtained section after a seismic study. The method is rectified in order to find the geometry and speed of thin-layers, which are hidden between two thick-layers. After calculating the transmission and reflection coefficients, cubic equation can be obtained according to the acoustic impedance of second layer. The coefficients of this equation are incident to the acoustic impedance of first and third layers and the ratio of the input-output wavelet scaling factor, which is called ?r?. In order to solve the equation, firstly the acoustic impedance values of upper and bottom layers are calculated. The following step is finding and replacing the rate of reflection coefficients and solving the equation. For this purpose, two ripples, which are coming from seismic section with or without passing through the layer to the recorder, are chosen. By calculations on these waves, their reflection coefficients rate is found. By replacing the obtained value, the equation is solved. The last obtained value is the acoustic impedance value of the wanted layer. It is possible to calculate the speed of the layer. Thus, the speed and place of the wanted layer can be stated on a seismic track. This calculation can be replicated and the geometry of wanted layer can be revealed.