Soğrulma ve dispersiyonun yüzey dalgalarına etkisi
Effect of dispersion and attenuation on surface waves
  1. Tez No: 213710
  2. Yazar: BETÜL ÜNÜÇOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP BERKAN ECEVİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Surface Waves, Dispersion, Attenuation, Seismic Quality Factor
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Serbest yüzeyde olusan yüzey dalgalarının genlikleri, artan derinlikle birlikte üstel olarak azalır. Yüzey dalgaları temelde P, SV ve SH dalgaları özelliklerini gösterdiklerinden, genlikleri artan derinlikle yok olmadan önce, yeryüzüne yakın jeolojik yapılarla cisim dalgaları gibi etkilesirler. Yüzey dalgalarını etkileyen en önemli iki faktör Sogrulma ve Dispersiyondur. Bu çalısmada, yüzey dalgalarının özellikleri kullanılarak sogrulma ve dispersiyonun yüzey dalgasına olan etkileri belirlenmeye çalısılmıstır ve yüzey dalgalarını etkileyen Sogrulma ve Dispersiyon olayları modellenmis ve sonuçlar gerçek patlatma verileriyle karsılastırılmıstır. Anahtar Kelimeler : Yüzey Dalgaları, Dispersiyon, Sogrulma, Sismik Kalite Faktörü
Özet (Çeviri)
The amplitudes of the surface waves created at the free surface, decrease exponentially with increasing depth. Essentially, surface waves inhibit the properties of P, SV and SH waves, and interact with near surface geological structures till their amplitudes vanish with increasing depth. In this study, Attenuation and Dispersion are defined, properties of surface wave are mentioned and two major factors effecting the surfave waves, the Attenuation and the Dispersion, are modelled and the results are compared with the real explosion data.