Silisli sacların otomotiv sektöründe kullanımı ve araştırılması
Usage and research of silicon sheet in automotive industry
  1. Tez No: 213717
  2. Yazar: BURCU ASLI YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EKERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Otomotiv, elektrik motoru, silisli saclar, performans değerlendirmesi, Automotive, electric motors, silicon sheet, performance rating
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada silisli sacların tipleri, özellikleri, soğuk haddelenmesi, üretimi, genel hatlarıyla açıklanmış, özellikle üretimde ortaya çıkan enerji kayıpları, bu kayıpların en aza indirilmesi için yapılması gerekenler, manyetik özellik kalınlık ilişkisi incelenmiş olup bu çeliklerin otomotiv sektöründeki kullanımları ve elektrik motoru uygulamalarında gözlemlenen performans değişimleri ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiştir.Çalışma üç ana bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde çelik sacların soğuk haddeleme prosesi incelenmiştir.İkinci bölümde elektrik çeliklerinin önemli bir grubu olan silisli çeliklerin üretim yöntemlerinden, tiplerinden, kullanım alanlarından, kimyasal bileşimlerinden, manyetik özelliklerinden ve bu özelliklerin nasıl geliştirilebildiğinden, ana hatlarıyla bahsedilmiştir. İkinci bölümün devamında, motor çeşitleri ve motor kayıplarından bahsedilmiştir.Üçüncü bölümde ise; deneysel çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmanın ilk aşamasında Ereğli Demir Çelik firmasından CCR-6112 tipi, Erdemir firmasından 6109 tipi ve MGE metal firmasından M400 tipi, elektrik motoru yapımına uygun laminasyon çelikleri alınmıştır. Bu malzemelerin kimyasal analizleri yapılmış olup, çeşitli metalografik işleme tabi tutulduktan sonra, mikro yapıları incelenmiştir. Bunlardan CCR-6112 tipi olan elektriksel çelik, mako elektrik firmasının seri üretiminde kullanmış olduğu çeliktir. Bu çelik ile üretilen elektrik motorunun performans eğrileri, silis içeriği yüksek olan diğer malzemelerle yapılan elektrik motorlarının performans eğrileri ile karşılaştırılmıştır. Çalışma, sonuçların değerlendirilmesi ve referansların tanıtılmasıyla sona ermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried to explain types of silicon steels, cold rolling and production of silicon steels, their properties and especially energy losses which occur during production and decreasing this energy loss examined. Also relationship between magnetic properties and thickness examined. It is detailed examined that usage areas of silicon steel sheet in automotive and their performance changes in electrical engines.Study composed of three main parts. In first part cold rolling process is examined entirely.In the second part, production methods of silicon steels, which is the most important in electrical steels, types, usage areas, chemical composites, magnetic properties and improvement of this characteristic have been discussed. In continue of second part electrical engine types and engine loss issues are mentioned.The third part allocated to experimental studies. At the first stage of this part three different steel sheets which have different composite, cold rolled and suitable for electric motor applications are taken from Erdemir, Ereğli and MGE Metal Company. After metallografic treatments are applied to these steel sheets, microstructures of the steels are compared with each other. Also comparing performance curves between different electric motors which are produced different silicon rate included steels one of these electric steel (CCR-6112) and used as magnetic component in serial electric engine at MAKO Company, can be found in this study. This study ended with discussion results and references description.