Haymana güneyi (Ankara) Yamak formasyonu iz fosilleri
The trace fossils of Yamak formation at the southern part of Haymana
  1. Tez No: 213718
  2. Yazar: BAŞAK ESER DOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDİA TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yamak Formasyonu, İz fosil, türbidit, denizaltı yelpazesi, Yamak Formation, trace fossils, turbidite, submarine fan
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma Ankara ili Haymana güneyinde yüzeyleyen türbiditik karakterli Eosen yaşlı Yamak Formasyonunda yapılmıştır. İnceleme alanı içinde denizaltı yelpaze istif özelliği gösteren Yamak Formasyonu; kaba taneli, masif, kalın kumtaşı tabakalarından oluşan iç yelpaze çökelleri; kalın tabakalı, masif, paralel laminalı kumtaşlarıyla ardalanan şeyllerle temsil edilen orta yelpaze çökelleri ve ince taneli, ince tabakalı, paralel laminalı şeyllerin bulunduğu dış yelpaze çökellerinden oluşur. Türbidit istiflerin oluşturduğu Yamak Formasyonunda morfolojik olarak 4 grup, 4 cins ve 15 iknotür tanımlanmıştır. Bu izlerden basit ve dallanmış yapılar grubunu oluşturan Ophiomorpha isp., Ophiomorpha annulata, Ophiomorpha rudis, Rutichnus isp., Haloapoa annulata, Planolites isp.' in çoğunlukla iç yelpazeyi; dallanmış ve menderesli formlardan Scolicia vertabralis, Scolicia strozzii, Scolicia prisca, Chondrites isp., Haloapoa annulata, Rutichnus isp.' in orta yelpazeyi; bal peteği ve ağsı yapılardan Paleodictyon isp., Paleodictyon strozzii, Paleodictyon minimum, Paleodictyon croaticum, Paleodictyon arvense' nin ise dış yelpazeyi temsil ettiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is based on the Eocene Turbidite of the Yamak Formation located southern part of Haymana village, Ankara. In the investigation area Yamak Formation, showing characteristic of a submarine deposites composed of coarse grains, massive, thick sandstone beds of inner fan sediments; middle fan sediments are made up thick, massive, parallel laminated sandstone beds with or without dish structures alternating with the shales; outer fan sandstones are composed of thin bedded, parallel laminated shales. Trace fossils have been identified morphologically 4 groups, 4 ichnogenus and 15 ichnospecies in turbitide layers of the Yamak Formation. Inner fan is mainly composed of community of trace fossils with simple structures like Ophiomorpha isp., Ophiomorpha annulata, Ophiomorpha rudis, Rutichnus isp., Haloapoa annulata, Planolites isp., middle fan contains winding and meandering forms of trace fossils like Scolicia vertabralis, Scolicia strozzii, Scolicia prisca, Chondrites isp., Haloapoa annulata, Rutichnus isp., outer fan is composed of network forms Paleodictyon isp., Paleodictyon strozzii, Paleodictyon minimum, Paleodictyon croaticum, Paleodictyon arvense.