Koroner arter hastalığı tanısı konmuş kişilerin hastalık hikayeleri, beslenme alışkanlıkları ve bilgi düzeyleri üzerinde bir araştırma
A research on the disease history, nutritional habits, nutritional knowledge levels in patients with coronary artery
  1. Tez No: 213721
  2. Yazar: PELİN BAKKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN SAİP SÜRÜCÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Hastalığı, Hastalık Hikayesi, Besleme Alışkanlığı, Beslenme Bilgi Düzeyi, Coronary Artery Disease, Disease Story, Nutritional Habit, Nutritional Knowledge Level
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu araştırma; Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi Kardiyoloji Polikliniğine gelen (179 kişi) ve hastanede yatan (51 kişi) koroner arter hastalığı tanısı konmuş; 173 erkek, 57 kadın olmak üzere toplam 230 kişinin hastalık hikayeleri, beslenme alışkanlıkları ve bilgi düzeylerini belirlemek amacı ile planlanıp yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre; hastaların ortalama yaşları erkeklerde 59.51±10.13 yıl, kadınlarda 62.74±9.73 yıldır. Hastaların % 56.1'i ilkokul mezunudur. Kadın hastaların şişmanlık oranları erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur. Hastaların % 33.0'ının hiç sigara içmediği, % 50.4'ünün eskiden sigara içtiği; % 62.2'sinin hiç alkol kullanmadığı, % 26.1'inin eskiden kullandığı belirlenmiştir. Hastaların % 48.9'unun annesinin, % 14.4'ünün babasının kalp hastası, ilk teşhiste hastaların % 30.4'ünün göğüs ağrısı şikayeti ile hastaneye başvurdukları belirlenmiştir. Hastaların % 69.6'sının Mİ (miyokard infarktüsü) geçirdiği (E % 73.4, K %57.9); % 46.7'sine Koroner Bypass, % 24.5'ine KAG (koroner angiografi), % 17.4'üne stent, % 11.4'üne PTCA (perkütan transluminal koroner anjioplasti) uygulandığı; % 54.5'inin hipertansiyon (HT), % 10.5'inin diyabet (DM) olduğu saptanmıştır. Ortalama total kolesterol düzeyi erkeklerde 193.13±46.75 mg/dL, kadınlarda 205.11±50.90 mg/dL olup, hastaların LDL, VLDL, HDL kolesterol, trigliserid, serum demir, ferritin, folik asit, B12 vitamini, açlık ve tokluk kan şekeri, sistolik ve diastolik kan basınç düzeylerine de bakılmıştır. Hastaların % 31.3'ünün genel beslenme bilgisinin yeterli düzeyde, % 49.1'inin hastalığı konusunda beslenme bilgisinin iyi düzeyde, % 37.4'ünün kolesterol bilgisinin yeterli düzeyde, %7.0'ının yağ bilgisinin iyi düzeyde olduğu; hastaların % 49.6'sının günde üç öğün yemek yedikleri, hastaların ana öğünleri çoğunlukla atlamadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was planned and carried out with the aim of determining disease stories, nutritional habits and knowledge levels of 230 people -173 of whom are men and 57 of whom are women- who came to the cardiology policlinic of Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Public Hospital (179 people) and hospital patient (51 people) and are diagnosed with coronary artery. According to the results of the study; the average age of patients is 59.51±10.13 year for men and 62.74±9.73 year for women. 56.1 % of the patients are primary school graduate. It is found out that fatness rate of woman patients are higher compared with men. It is determined that 33.0 % of patients don?t smoke, 50.4 % of them were used to smoke; 62.2 % of them don?t drink and 26.1 % of them were used to drink. 48.9 % of the patients? mother and 14.4 % of the patients? father is cardiac patient. It is found out that 30.4 % of the patients came to hospital with the complaints of chest pain in the first diagnosis. It is stated that 69.6 % of the patients (M -73.4 % , F -57.9 %) have Mİ (myocardium infarctus), Coronary By-pass was applied to the 46.7 % of patients, KAG (coronary angiography) was applied to 24.5 %, stent was applied to 17.4 % and PTCA (percutaneous transluminal coronary angioplasty) was applied to 11.4 % and 54.5 % of them have high blood pressure and 10.5 % of them are diabetic (DM). Average total cholesterol level is 193.13±46.75 mg/dL for men and 205.11±50.90 for women. Patients LDL, VLDL, HDL cholesterol , triglyceride, serum iron, ferritin, folic acid, B12 vitamin, fasting and postprandial blood glucose, systolic and diastolic blood pressure levels of patients were examined. It is found out that general nutritional knowledge of 31.3 % of the patients is sufficient. 49.1 % of them have good nutritional knowledge about their disease, 37.1 % have sufficient cholesterol knowledge and 7.0 % have good fat knowledge; 49.6 % of the patients have three meals a day and patients generally don?t miss main meal.