İşçilerin sağlıklı beslenmeye yönelik tutum ve alışkanlıkları
Habits and attitudes of blue collar workers toward healthy nutrition
  1. Tez No: 213722
  2. Yazar: EDA TANGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. F. PINAR ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Ev Ekonomisi, Nutrition and Dietetics, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: sçi, Beslenme Alıskanlıgı, Beslenme Davranısı, Employee, Nutritional Habits, Nutritional Behavior
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalısmada, isçilerin saglıklı beslenmeye yönelik tutumlarını ve beslenme alıskanlıklarını belirlemek amaçlanmıstır. Arastırma kapsamına Bursa ilinde mevcut tekstil fabrikalarından seçilen 3 fabrikada çalısan 150 kadın, 150 erkek olmak üzere toplam 300 isçi alınmıstır. Deneklerin belirlenmesinde rasgele örnekleme yöntemi kullanılmıs olup, arastırma verilerinin toplanmasında anket teknigi uygulanmıstır. Arastırmaya alınan isçilerin sosyo-demografik özellikleri, beslenme alıskanlıkları, BKI'leri ve saglıklı beslenmeye yönelik tutumları belirlenmistir. Veriler, SPSS 11.0 paket programında degerlendirilmis ve khi-kare önemlilik testi, independent samples test, one-way ANOVA analizi ve scheffe test kullanılmıstır. Elde edilen sonuçlara göre arastırma kapsamına alınan isçilerin en yüksek oranda 21-31 yas grubunda (% 49.3) oldugu, çogunlugunun lise mezunu (% 44.3) ve evli (% 65.3) oldugu saptanmıstır. sçilerin % 45.3'ü çalıstıkları isi stresli bulmaktadır. sçiler gelir kaynaklarına göre degerlendirildiginde, büyük çogunlugunun sadece kendi maaslarıyla geçinip (% 81.7), % 41.7'sinin gelirinin ¼ `ünü beslenmeye ayırdıgı saptanmıstır. sçilerin % 89.0'unun herhangi bir saglık sorunu olmamakla birlikte, erkek isçilerin % 62'si sigara, % 46'sı alkol kullanmaktadır. Beslenme alıskanlıklarına göre degerlendirildiginde isçilerin % 73.7'sinin yemeklerini masada, % 93.7'sinin ayrı kaplardan yedikleri, % 84.7'sinin günde 3 ögün yedigi, en fazla atlanan ögünün sabah kahvaltısı oldugu ve yemek yeme hızlarının normal oldugu belirlenmistir. Besin tüketim sıklıklarına göre degerlendirildiginde, hergün etyumurta- kuru baklagil ve yaglı tohumlardan en çok yumurtanın, süt ve süt ürünlerinden tam yaglı beyaz peynirin, ekmek ve tahıl grubundan beyaz ekmegin, taze sebze ve meyvelerden yesil yapraklı sebzelerin, yag ve sekerlerden reçel, sıvıyag ve zeytinin, içeceklerden ise en çok çayın tüketildigi saptanmıstır. sçiler, BKI lerine göre degerlendirildiginde, % 56.0'sının normal agırlıkta, % 29.0'unun hafif sisman, % 1.7'sinin sisman, % 13.3'ünün zayıf oldugu bulunmustur. Beslenmeye yönelik tutumlarının incelenmesi sonucunda ise isçilerin en fazla 148 puan alabildikleri, hiçbir isçinin en fazla puan olan 165 puanı alamadıgı belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
This study is aimed at determining the behaviors in terms of healthy nutrition and nutritional habits of employees. 300 employees in toplam, 150 of which are women and 150 of which are men who work in textile factories in Bursa province were included in the content of the study. Randomized sampling was used in subjects? selection process and questionnaire technique was applied for the collection of the research data. The socio-demographic characteristics, nutritional habits, BKI values and behaviors in terms of healthy nutrition of the employees who were included in the study were taken into consideration. The data were evaluated according to SPSS 11.0 package software and also chi square test, independent samples test, one-way ANOVA analysis and sheffe test were used. According to the obtained results, it was detected that the majority (49.3% ) of the employees were in the 21-31 age range, were graduates of high school (44.3) and were married (65.3% ). 45.3% of the employees find their jobs stressful. When the employees were evaluated according to their income sources, it was seen that a great majority (81.7% ) of them got on by only their own salaries and 41.7% of them spared ¼ of their incomes for nutrition. While 89.0% of the employees have no health problems, 62% of male employees smoke and 46% of them consume alcohol. When examined according to nutritional habits, 73.7% of the employees were found to eat at table, 93.7% of them to eat from different plates, 84.7% to eat 3 meals in a day and it was seen that it is the breakfast that they skip most and their eating speed was observed as normal. When examined according to their food consumption frequency, they were observed to consume every day mostly eggs from the egg-legumesoilseed family, whole white cheese from milk and dairy products, white bread from the bread and grains family, green-leaved vegetables from the fresh vegetables and fruit, jam, oil and olives from oil and sugar and mostly tea from beverages. When examined according to their BKI values, 56.0% of the employees were of normal weight, 29.0% were a bit fat, 1.7% were fat and 13.3% were thin. As a result of the examination of employees? nutritional behaviors, employees were able to gain 148 points at most and none of them were reported to gain 165 points which is the highest.