Kentsel akarsu koridorlarının geliştirilmesi ve Ankara Çayı kavramsal yeşil yol planı
Development of urban river corridors and concept greenway plan of Ankara Stream
  1. Tez No: 213730
  2. Yazar: UMUT PEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. EMİN BARIŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil yol, kentsel akarsu koridoru, Ankara Çayı, taşkın yatağı, Çubuk Çayı, Ankara, Greenway, urban river corridor, Ankara Stream, floodplain, Çubuk Stream, Ankara
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 283
Özet
Yeşil yol; akarsu boyları, sırtlar ya da vadiler gibi doğal koridorları, demiryolu güzergahı boyunca rekreasyonel kullanıma dönüştürülmüş kanal, manzara yollarını ya da parklar, doğal rezerv alanları, kültürel obje ya da tarihi yerleşimleri birbirine ve yerleşim alanlarına bağlayan çizgisel koridorlardır. Doğal durumlarının sunduğu çizgisellik ve içerdiği su kaynağı ile akarsu koridorları, eşsiz yeşil yol kaynaklarından birisidir. Ankara kentinin adını taşıyan yıllarca ihmal edilmiş Ankara Çayı, gerek sunduğu çizgisellik, gerekse içerdiği su kaynağı ile kente kazandırılması gereken bir değer olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca gün geçtikçe etkisini daha da hissettiren küresel ısınma su kaynaklarının önemini daha da arttırmaktadır. Kısıtlı su kaynaklarına sahip olan ülkemizde, bu sorunla karşı karşıyadır. Günümüzde batı ülkeleri kentlerinde açık alanların yitirilmemesi, doğal ve kültürel kaynakların korunabilmesi, yaşanabilir bir çevre için oluşturulan yeşil yol çalışmalarının başarılı örneklerini görmek mümkündür. Bu tezde kentleşmenin yoğun baskılarına maruz kalmış, Ankara Çayı koridorunda yurtdışında uygulanmış başarılı yeşil yol plan ve uygulama örnekleri incelenerek, akarsu koridoruna dayalı bir yeşil yol kavramsal planı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Greenways are linear connectors linking natural corridors such as riverfronts, ridgelines or valleys, or canals, scenic roads along a railroad right-of way converted to recreational use or parks, nature reserves, cultural features, or historic sites with each other and with populated areas. As the river valleys are inherently linear and contain water supplies, they are unique resources for greenways. Ankara Stream bearing the name of the city of Ankara and neglected for years arises as a value to be gained to the city with both its linear flow and also the water supplies it contains. Global warming which gradually deepens its effect also underscores the importance of water resources. Our country with limited water supplies is faced with this problem. In western cities today, successful examples of greenway planning can be noted which were designed to prevent the loss of the open spaces, to protect natural and cultural resources for a sustainable environment to live in. Throughout the dissertation, successful examples of greenway planning and their implementation which were carried out abroad are examined and a conceptual greenway plan based on the river corridor is developed for Ankara Stream which has been exposed to the intense pressure of the urbanization.