Toplu konut yerleşimlerinde peyzaj tasarımı ve yönetimi sorunlarının çözümünün, Ankara koru-yön örneğinde irdelenmesi
Analysing the problem of landscape design and management in mass housing areas: koru-yön case in Ankara
  1. Tez No: 213729
  2. Yazar: FÜRÜZAN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BAŞAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Toplu konut, Site Yönetimi, Mesa Koru Sitesi, Peyzaj Yönetimi, Focus Group, Odak Grup, Mass Housing, Site Management, Mesa Koru Site, Landscape Management, Focus Group
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yaşadığımız kentlerde, denetimsiz büyümenin getirdiği sorunlara çözüm arayışı ve bu çerçevede bireylerin ve toplumun gereksinmelerinin nasıl karşılayacağı konusu, günümüzün temel sorunlarının kaynağını oluşturmaktadır. Ülkemizde nüfusun çoğunluğunun kentlerde yaşadığını düşündüğümüzde, bu sorunun doğru yanıtlarının arandığı bir kent planlama sisteminin önemi daha da artmaktadır. Bu bağlamda, kent insanına sağlıklı ve insan onuruna yaraşır yaşam çevreleri sunma modeli aranmasına yönelik olarak, Emlak Bankası ve TOKİ uygulamalarının yanısıra, kimi Büyükşehir belediyelerinin planlı arsa üretimi sonrası kooperatifler ve inşaat firmaları eliyle toplu konut üretimi; çağdaş, sağlıklı ve özel yaşam alanları yaratılmasını sağlamıştır. Ankara'nın batı koridorunda yer alan Çayyolu yerleşkesinin, öncü ve markalaşmış konut alanı olarak gelişen MESA-KORU SİTESİ; yapıyı çevresiyle düzenleyip sunma ilkesi yanısıra güvenlik, işletme ve bakım gereksinimlerine cevap verebilmek açısından ülkemizde başka örneği olmayan, sürdürülebilir ve katılımcı çevre yönetimi anlayışı bu tez kapsamında ele alınacaktır. MESA (Mesken Sanayii AŞ), KORU Sitesi Yönetimi (KORU-YÖN) ve Hizmet Şirketi KOSAŞ (Konut Servisi AŞ) dayanışması site sakinlerine yaşanabilir açık ve yeşil mekanlar sunarken, çevre kalitesinin yükselmesini, Belediyenin ulaşamadığı çevre yönetimi, güvenlik, temizlik, bakım, onarım, geliştirme ve sosyal etkinlikler gibi hizmetleri üstlenen, gönüllü, katılımcı, ayrıcalıklı ve öncü bir model ortaya çıkarmıştır. Çalışmada, MESA-KORU SİTESİ, yerleşim düzeni, yapı kalitesi, özgün peyzaj düzenlemesi, koşulsuz müşteri hizmetleri, örnek çevre yönetim anlayışı ve örgütlenme modelinin irdelenmesi, eksikleri giderilip, yasal ve yönetsel sorunlarına çözüm yolları geliştirilerek tanıtımına, eski ve yeni toplu konut alanlarında kullanılabilir bir model olarak önerilmesine yönelik sonuçlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The issue of how to find solution for the problems that come into being as a consequence of uncontrolled growth of our cities and how to meet the requirements of individuals and the community is a fundamental problem today. Regarding the fact that most of population live in cities in our country, a city planning system that seeks the solution for these problems is more important. In this context, for providing the city population with a healthy environment for an honourable life, as well as the applications conducted by Mortgage Bank and TOKİ (Mass Housing Administration) those which are conducted cooperatives and construction firms provide a contemporary, healthy and special environments after the lands were provided by the Metropolitan Municipality in a plan. MESA-KORU SITE, which is the third and a branding housing site in Çayyolu, which is situated in the west of Ankara and which features an unpreceded, sustainable and participatory environmental management model that has the principle of planning the building with its environment as well as meeting security, management and caring requirements will be analysed in this thesis. MESA (Mesken Sanayii AŞ), KORU Site Management (KORU-YÖN) and the company giving the service KOSAŞ (Konut Servisi AŞ) give service of a liveable, open and green environment to the dwellers of the site as well as creating a model which has a developed the environmental quality, provides an environmental management that has not been provided by the municipality, security, cleaning, care, renovation, development and social activities. In this study, the insufficient points of analyse of MESA-KORU SİTESİ, its planning, quality, original landscape composition, unconditioned customer service, example environmental management system and organizational model have been met; and a new model to be used in the old and new mass housing area has been reached.