Sürekli karıştırmalı reaktörde fuzzy kontrolün sabunlaşma reaksiyonuna uygulanması
Application of fuzzy control to saponification in a continuous stirred tank reactor
  1. Tez No: 213732
  2. Yazar: FUNDA KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALE HAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fuzzy? kontrol, sabunlasma tepkimesi, sürekli karıstırmalı reaktör, genetik algoritma, Fuzzy Control, Saponification, Continuous Stirred Tank Reactor, Genetic Algorithm
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalısmada sabunlasma reaksiyonun sodyum hidroksit dönüsümü sürekli karıstırmalı bir reaktörde ?fuzzy? algoritma kullanılarak kontrol edilmistir. ?ki seviyeli faktöriyel deneysel tasarım metodu, optimum isletme kosullarını bulmak için kullanılmıstır. Maksimum sodyum hidroksit dönüsümü elde etmek için, maksimum baslangıç etil asetat derisimi, minumum sodyum hidroksit derisimi, maksimum sıcaklık, maksimum karıstırma hızı kullanılması gerektiği bulunmustur. ?lgili model en küçük kareler metodu kullanılarak tanımlanmıstır. Sistem gürültüsü birinci derece filtre polinomu kullanılarak azaltılmıstır. En iyi kesikli zaman doğrusal sistem modeli, kare dalga etki ile elde edilen deneysel veriler kullanılarak olusturulmustur. Doğrusal sistem modeli (ARMAX) parametreleri, yinelemeli en küçük kareler algoritması ile hesaplanmıstır. ?Fuzzy? kontrol parametreleri, genetik algoritma ve ARMAX sistem modeli kullanılarak bulunmustur. Çözelti iletkenliği kontrol edilen değisken olarak seçilmistir. Giris sodyum hidroksit akıs hızı ayarlanabilen değisken olarak seçilmistir.?Fuzzy? kontrol set noktası değisimlerinde ve etil asetat akıs hızına verilen pozitif ve negatif basamak etki değisimlerinde basarı ile uygulanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this work, sodium hydroxide conversion of saponificaiton reaction in a continuous stirred tank reactor is controlled by using fuzzy algorithm. The two level factorial experimental design method is used to find the optimal operating conditions. It is noted that maximum initial ethyl acetate concentration, minumum sodium hydroxide concentration, maximum agitation rate and maximum temperature level must be used to obtain maximum sodium hydroxide conversion. A related model identified by using the least square method. The noise of the system is reduced by utilizing first order filter polynomial. The best discrete-time linear system model is obtained by using experimental data for square wave input signal. The linear system model (ARMAX) parameters are evaluated by using the recursive least square algorithm. Fuzzy control parameters are found by using genetic algorithm and ARMAX system model. Solution conductivity is chosen as controllled variable and incoming sodium hydroxide flow rate is chosen as manipulating variable. Fuzzy control is applied successfully in the face of set point changes and pozitive and negative step changes given to ethyl acetate flow rate.