Ilgaz Orman İşletme Müdürlüğü'nde 1983-2003 yılları arasında yapılan bazı ağaçlandırma çalışmalarının kritiği
The critics of some afforestation studies in Ilgaz Forest Enterprise between 1983-2003 years
- Tez No: 213733
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ilgaz, Agaçlandırma, Fidan boyu, Fidan çapı, Toros sediri, Anadolu karaçamı, Sarıçam, Yalancı akasya, Mahlep, Ilgaz, Afforestation, Sapling height, Sapling diameter, Taurus cedar, Crimean pine, Scots pine, Black locust, Mahleb cherry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalısmada, 1983-2003 yılları arasında Ilgaz Orman sletme Müdürlügünde gerçeklestirilen Ömerli-Çaltıpınar, Kızılibrik-Sögütcük-Yenice, Devrez, Saraycık, ndag, Pazarçayı ve Melen agaçlandırma sahalarının kritigi yapılmıstır. Agaçlandırma alanlarının mevcut durumlarının tespiti yapılmıstır. Aynı zamanda bakı ve yükselti farklılıklarının gelisim üzerine etkili olup olmadıgını belirlemek amacıyla; ÖmerliÇaltıpınar, Kızılibrik-Sögütcük-Yenice ve Devrez agaçlandırma alanlarında her bir agaç türü için farklı bakı ve yükseltilerden olmak kaydıyla, 3'er metre aralıklarla rastgele alınan 50'ser adet bireyin dip çapları ve boyları ölçülmüstür. Ayrıca, Saraycık, ndag, Pazarçayı ve Melen agaçlandırma alanlarında farklı bakı ve farklı yükseltilerden 400 m2'lik (20x20 m) örnek alanlar alınarak bu alan içerisindeki tüm bireylerin d0.30 çapları ve boyları tespit edilmistir. Ölçülen verilerin tanıtıcı istatistikleri yapılmıstır. Söz konusu verilerin; bakı, yükselti ve egim faktörleri esas alınarak karsılastırılması amacıyla ANOVA testi uygulanmıstır. Sözü edilen test sonuçlarına göre gerekli görüldügü hallerde, istatistik olarak önemli farklıga sahip grupların belirlenmesi amacıyla da Duncan testi uygulanmıstır. Toros sediri fidanlarının boy degerleri ile bakı etkisi birlikte ele alındıgında güneydogu ve güneybatı bakılardaki fidanların boyları arasında önemli bir farklılıgın bulunmadıgı buna karsın çap-boy degerleri ile egim etkisi birlikte ele alındıgında, egimininin Toros sediri fidanlarının boy ve çap gelisimi üzerinde önemli bir etkisinin bulundugu, egimin azalması halinde fidanların boy ve çap bakımından daha iyi bir gelisim gösterdigi tespit edilmistir. Anadolu karaçamının en iyi boy ve dip çap/d0,30 gelisimini güneydogu, kuzeybatı ve kuzeydogu bakılarda, %5-10 ile % 40-50 egimlerde ve 1000-1100 ile 1300-1400 m yükseltilerde yaptıgı saptanmıstır. Sarıçamın en iyi boy ve dip çap/d0,30 gelisimini batı, güneydogu, kuzeybatı bakılarda, %0-10 egimlerde ve 1600-1650 m yükseltilerde yaptıgı tespit edilmistir. Yalancı akasyanın en iyi boy ve dip çap gelisimini güneydogu bakıda yaptıgı, egim ve yükselti bakımından herhangi bir farklılık bulunmadıgı saptanmıstır. Mahlebin deneme alanlarındaki dip çap ve boy gelisimleri arasındaki farklılıgın egim, yükselti ve/veya bu iki faktörün birlikte etkisinden mi kaynaklandıgı tespit edilememistir.
Özet (Çeviri)
In this study, critiques of, Ömerli-Çaltıpınar, Kızılibrik-Sögütcük-Yenice, Devrez, Saraycık, ndag, Pazarçayı and Melen afforestation areas which were completed by Ilgaz Forest Enterprise between 1983 and 2003. Current statuses of afforestation sites have been determined. Basal diameters and heights of 50 saplings? which were randomly selected and at least 3 meters far from another, were measured in sample areas that were at different aspects and elevations in Ömerli-Çaltıpınar, Kızılibrik- Sögütçük-Yenice and Devrez in order to determine if the aspect and elevation affects saplings? height development. Also, all saplings? height and d0,30 values in boundaries of a 400 m² (20x20m) areas were measured at randomly selected sample areas which are at various aspects and elevations in Saraycık, ndag, Pazarçayı and Melen afforestation sites. Descriptive statistics of measured data have been given in the study. Anova tests were applied for comparison of data according to aspect, elevation and slope. Based on the results of Anova, Duncan?s multiple comparison tests were applied if needed. According to the results, no significant effect was determined between heights of Taurus cedar saplings at southeast and south aspects. However, those were determined that a significant effect of elevation over height and diameter development and decreasing slope causes better diameter and height development. It was also determined that the best height and basal diameter development have occurred at southeast, northwest and northeast aspects, at 5-10%, 40-50% slopes, and between 1000-1100, 1300-1400 m elevations for Cremean pine; the best height and basal diameter development have occurred at west, southeast and northwest aspects, at 0-10% slopes, and between 1600-1650 m elevations for Scots pine. It was determined that the best diameter and height development have occurred at southeast aspect, and there was no significant difference in regard to slope and elevation for black locust. There were significant differences between basal diameter and height data of Mahaleb cherry. However, the real causes for the differences were unable to determine whether due to slope, elevation and/or their interaction.