Bartın kent halkının rekreasyonel eğilim ve taleplerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on the determination of recreational tendency and demands of Bartın urban residents
- Tez No: 213755
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKDEN TALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyonel egilim, rekreasyonel talep, Bartın Kenti
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu arastırma, Bartın kent halkının rekreasyonel egilim ve taleplerinin belirlenerek, bu taleplerin karsılanmasına ve kentsel rekreasyon alanlarının kalitesinin artırılmasına yönelik önerilerin sunulması amacıyla yürütülmüstür. Arastırma kapsamında rekreasyon, rekreasyonel tercihleri etkileyen faktörler ve rekreasyonel planlama kavramları açıklanarak arastırmanın kuramsal temelleri olusturulmustur. Bartın Kenti verileri ile kent çevresindeki rekreasyon kaynaklarının rekreasyonel degerlerinin belirlenmesinde katkıları olan veriler sunulmus ve Bartın'ın rekreasyon olanakları incelenerek, kent içi ve kent çevresinde rekreasyon amacıyla kullanılan veya rekreasyon potansiyeli görülen alanlar belirlenmistir. Daha sonra kent halkına yönelik anket uygulaması gerçeklestirilerek, elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak bilgisayar ortamına aktarılmıstır. Anket bulguları ile kent halkının rekreasyona katılımı, rekreasyon türü ve alanı tercihi, bu alanlarla iliskileri, alanlardan memnuniyet durumları ve talepleri ortaya konmus, katılımcıların sosyo-ekonomik yapılarının rekreasyonel egilim ve taleplerini ne sekilde yönlendirdigi belirlenmeye çalısılmıstır. Elde edilen bulgular; kent halkının rekreasyon alanı ve türü tercihinin uzaklık, gelir, egitim gibi faktörlerin etkisiyle farklılıklar gösterdigini, kent içi ve kent çevresindeki rekreasyon alanlarının kullanımında benzerlikler ve farklılıklar oldugunu, kentsel rekreasyon alanlarının sayı ve nitelik yönünden yetersiz bulundugunu ve olanakların artırılması yönünde taleplerin oldugunu göstermis, bu sorunların çözümü ve taleplerin karsılanmasına yönelik önerilerde bulunulmustur. 2007, 158 sayfa
Özet (Çeviri)
This research has been performed to determine Bartın urban residents? demands and tendencies and to put forward some suggestions to meet these requisitions and develop the quality of the urban recreation areas. In the context of the research, the basic theories have been formed by stating recreation, the factors that affecting recreational preferences and the recreational planning concepts. Bartın city data and the data which make contributions to determination of recreational values of city surrounding recreation resources have been stated and urban and periphery urban which are used for recreation or consiered as having recreation potentials have been determined by analyzing facilities of Bartın city and then, questionnaries have been performed and the data gathered from these questionnaries have been transferred into a computer format by using SPSS program. By using the questionnary data, it has been determined urban residents? participation in recreation, their preference for recreation type and area, relations to these areas, satisfaction state and demands and it has been tried to determine how participants? socioeconomic structure affects their recreation tendency and demands. The data have been proved that urban residents? preferences for recreational area and type diverge according to the factors such as distance, income, education and also there are similarities and differences in utilization of urban and periphery urban recreation areas, the number and the quality of urban recreation areas are inadequate and there are demands for improving facilities and it has been put forward some suggestions for the solution of these problems and for satisfying demands. 2007, 158 pages Key Words : Recreational tendency, recreational demands, Bartın city