Elazığ ili elma alanlarında bulunan zararlı ve yararlı böcek türlerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar
The determination of some beneficial and harmful species of insect in the apple orchards in Elazığ province
  1. Tez No: 213754
  2. Yazar: TARKAN AYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABUZER YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Grip aşısı, hasta çocuk, hemşire, hekim
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 24
Özet
Bu çalışma, çocuk kliniklerinde yatan hastalar ile sağlık çalışanlarının son bir yıl içinde grip aşısı olma durumunu saptamak ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma grubu; 88 sağlık çalışanı ve 611 ebeveyn olmak üzere 699 kişiyi kapsamıştır. Evrenin tümü örneklem grubu olarak alındığı için herhangi bir örnekleme yöntemine başvurulmamıştır. Araştırma verileri, Atatürk Üniversitesi Süleyman Demirel Tıp Merkezi Yakutiye Araştırma Hastanesi, Erzurum Numune Hastanesi ve Aziziye Kadın-Doğum Çocuk Hastanesinin Çocuk Kliniklerinde 10 Eylül ? 10 Kasım 2006 tarihleri arasında toplanmıştır. Veriler anket formu ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik, ki-kare ve fisher's ki-kare testleri kullanılmıştır. Ebeveynlerin çocuklarına grip aşısı yaptırma durumlarının çocuğun yaşı, teşhisi, annenin eğitim düzeyi, anne-babanın mesleği, çocuk sayısı, sosyal güvence durumu ve ekonomik durumdan etkilendiği belirlenmiştir. Grip aşısı yaptıran ebeveynlerin %33.3'ünün çocukları gribi çok ağır geçirdiği için, %66.7'sinin gripten korunmak için aşı yaptırdıkları saptanmıştır. Çocuklarına grip aşısı yaptırmayan ebeveynlerin ise %55.9'u aşı hakkında bilgi sahibi olmadığını, %24.1'i çocuğu grip olmadığı için gerek duymadığını, %10.2'si ekonomik durumu yeterli olmadığı için, %6.1'i ihmal ettikleri için yaptırmadıkları belirlenmiştir. Çocuk kliniklerinde çalışan hekimlerin %85.7'sinin, hemşirelerin ise %14.3'ünün son bir yıl içinde grip aşısı yaptırdıkları belirlenmiştir. Çocuk kliniklerinde çalışan hekimlerin %66.7'sinin, hemşirelerin %33.3'ünün gribi hafif atlatmak için, hekimlerin %91.7'sinin, hemşirelerin %8.3'ünün sağlık personeli oldukları için grip aşısı yaptırdıkları; hemşirelerin %76.9'unun, hekimlerin %23.1'inin sık grip olmadıkları için, hekimlerin %26.7'sinin, hemşirelerin %73.3'ünün zamanları olmadığı için, hekimlerin %37.5'inin, hemşirelerin %62.5'inin koruyuculuğuna inanmadıkları için aşı yaptırmadıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carry out in apple orchards on pest and beneficial insects species in Elazığ. Studies was carry out between 2005 and 2006 years in Elazığ. Those at the end of study, 33 harmful insect species, belonging to 20 families in 6 orders, as well as 7 beneficial species belonging to 4 families in 3 orders were determined. Of the harmful species, Cydia pomonella (L.), Synanthedon myopaeformis (Borkh.), Tetranychus urticae (Koch.), Eriosoma lanigerum (Hausm.), Stephanitis pyri (F.) and Archips rosanus (L.); as a beneficial species was found the Coccinella septempunctata (L.) were concluded as important pests according to widespread and intensity of them. KEY WORDS : Apple, Harmful Insect, Benefit Insect, Elazığ