Hindistan cevizi lif atığı ve peat esaslı yetiştirme ortamlarında onbiray (Primula) bitkisinin gelişimi
Growth of Primula plant in coir dust and peat based growing media
  1. Tez No: 213785
  2. Yazar: SABRİ BAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ÇAYCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cocopeat, yosun peat, otsu peat, Primula, yetiştirme ortamı, Coco peat, moss peat, sadge peat, primula, growing medium
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Sera ortamında gerçekleştirilen bu çalışmada; yetiştirme ortamı bileşenleri olarak coco peat, yosun peat ve otsu peat materyalleri kullanılmıştır. Bu çalışma için coco peat, yosun peat ve otsu peat kendi aralarında belirli oranlarda karıştırılmış, dokuz farklı yetiştirme ortamı hazırlanmış ve dört tekerrürlü olarak deneme kurulmuştur. Hazırlanan bu ortamların performansı Primula (Onbiray) bitkisi yetiştirilmek suretiyle test edilmiştir. Araştırmada; ortamların hazırlanmasında kullanılan materyallerin çeşitli fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanı sıra deneme bitkisine ait bitkisel parametreler de değerlendirilmiştir. Ortamların hazırlanmasında kullanılan materyallerin hacim ağırlıkları 0.082-0.228 g/cm3 arasında değişim göstermiştir. Havalanma kapasitesi (HK), yosun peat dışında diğer ortamlarda düşük bulunmuştur. Ortamların hazırlanmasında kullanılan materyallerin kolay alınabilir su (KAS) kapsamları istenilen sınır değerler arasında bulunmuştur. Su tamponlama kapasitesi (STK) ise bütün materyallerde sınır değerlerin altında bulunmuştur. Organik karbon içeriği %31.31-%51.85 arasında değişiklik göstermiş ve C/N oranı coco peat'te diğer materyallere göre daha geniş bulunmuştur. Bitkisel parametreler arasında estetik görünüm, taç genişliği, toplam yaprak sayısı ve toplam bitki yaş ağırlığı gibi özellikler arasında istatistiksel olarak farklılıklar tespit edilmiştir. %50 coco peat + %50 yosun peat, %25 coco peat + %75 yosun peat ve %100 yosun peat, bitkisel parametreler göz önüne alındığında en başarılı ortamlar olarak belirlenmiştir. Yapılan bu çalışmada bir endüstri atığı olan coco peat'in doğal koşullarda oluşmuş olan ve çevresel baskılar nedeniyle bazı Avrupa ülkelerinde kullanımı kısıtlanan peat'e alternatif olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in greenhouse conditions, and coco peat, moss peat and sedge peat were used as component of growing media. Coco peat, moss peat and sedge peat were mixed with each other at the different rates, nine different medium were prepared and greenhouse experiment was conducted with four replicates. Performances of the mixtures were tested by growing primula plant. Some physical, chemical properties and growing parameters of primula plants were determined. Bulk densities of growing media were ranged from 0.082 to 0.228 g/cm3. Aeration capacities were found low, except some growing media including moss peat. Nevertheless, easily available water contents of all growing media were found acceptable levels. On the contrary, water buffering capacities were found lower then desirable levels in all growing media. Organic carbon contents were found between 31.31 % and 51.85 % and C/N rate was determined larger in coco peat than the others. Plant quality parameters have shown differences related with the treatments. There were statistically significant differences with respect to visual performances, total leaf numbers, crown wideness and total plant fresh weights. As a consequence of this study, it was determined coco peat, it is an industrial by product, can be used for horticultural aims as an alternative to peat which its use got limited in some western countries because of environmental concerns.