Yüzeylere dair bazı diferensiyel geometrik eşitsizlikler
Some differential geometric inequalities for surfaces
- Tez No: 213784
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL SAĞEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Gauss eğriliği, ortalama eğrilik, birinci ve ikinci tipten ? inci eğrilikler, Betti sayıları, Lorentz uzayı, Öklid uzayı, Lipschitz-Killing eğriliği, total mutlak eğrilik, Gauss curvature, mean curvature, the ?th curvature of first and second kind, Betti numbers, Lorentz space, Öklid space, Lipschitz-Killing curvature, total absolute curvature
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu tez, beş bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, çalışmanın kapsamı ve amacı belirtilmiştir.İkinci bölümde, çalışma için gerekli olan temel tanım ve teoremler verilmiştir. Üçüncü bölümde, 4-boyutlu Öklid uzayına immersed edilmiş 2-boyutlu manifoldun Gauss eğriliği ve ortalama eğriliğine dair eşitsizlikler verilmiştir.Dördüncü bölümde, 6-boyutlu Öklid uzayına immersed edilmiş 4-boyutlu manifoldun Gauss eğriliği ve Betti sayılarına dair eşitsizlikler verilmiştir.Beşinci bölümde, Öklid uzayında elde edilen eşitsizliklerin 4-boyutlu Lorentz uzayındaki karşılıkları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesisis composed of five chapters.In the first chapter, the aim and content of thesis are explained.In the second chapter, basic definitions and theorems are given.In the third chapter, inequalities with related to Gauss curvature and mean curvature of 2-dimensional manifold which is immersed into 4-dimensional Euclidean space are given.In the fourth chapter, inequalities with related to Gauss curvature and Betti numbers of 4- dimensional manifold which is immersed into 6-dimensional Euclidean space are given.In the fifth chapter inequalities in the euclidean space are obtained in the 4-dimensional Lorentz space.