Ankara ili tarım işletmelerinde sığır besiciliği üretim faaliyetinin teknik ve mali analizi
Technical and financial analysis of cattle fattening enterprises on the farms in Ankara
  1. Tez No: 213786
  2. Yazar: SEÇKİN YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK PULATSÜ, PROF. DR. TANER KIRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mali Analiz, Sığır Besiciliği, Üretim Masrafları, Üretim Maliyeti
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu araştırma Ankara İli Tarım İşletmelerinde Sığır Besiciliği yapan işletmelerde yapılmıştır. Araştırma verileri 2007 üretim yılına ait olup, büyük baş hayvan varlığına göre, tesadüfi tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 59 işletmeden anket yapılarak toplanmıştır. Bu araştırmada, besicilik üretim faaliyetlerinin ekonomik yapısı, üretim tekniği, sermaye durumları ile mali analizlerinin yapılması amaçlanmıştır. İncelenen işletmeler 10?50, 51?100 ve 100'den daha fazla sığır besleyenler olmak üzere üç büyüklük grubuna ayrılmıştır. Yapılan değerlendirme sonucu elde edilen bilgilere göre, ortalama besi süresi 244 gün ve ortalama canlı ağırlık artış miktarı 252,82 kg olarak gerçekleşmiştir. İncelenen işletmelerde besi hayvanlarının 1 kg canlı ağırlık artışı sağlayabilmesi için ortalama 8,48 kg kesif yem ve 12,48 kg kaba yem tükettiği, işletme büyüklük gruplarına göre 981 g ile 1.056 g arasında değişen miktarlarda günlük canlı ağırlık artışı sağladığı, işletmeler ortalamasında ise 1.038 g olarak gerçekleştiği belirlenmiştir İşletmelerde büyüklük grubuna göre 1.852 YTL ile 30.578 YTL arasında net kar ve 37.682 YTL ile 97.754 YTL arasında saf hasıla elde edilmiştir. Ekonomik rantabilite birinci grupta % 2,13, ikinci grupta % 5,95 ve üçünce grupta % 8,12 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out based on the data from Cattle Fattening Enterprises on the Farms in Ankara. Research data for the 2007 production period were collected from 59 farms, which are selected by stratified random sampling method, by means of survey selected according to livestock unit. In this research, economical structure of the cattle fattening enterprises, production techniques, assets, and financial analysis of the enterprises are aimed. In this study the cattle fattening farms were classified into three size groups as 10?50, 51?100 and more than 100 heads. According to research findings, the average duration of fattening period is 244 days and in this period the average live weight gain is 252,82 kg. In research area, it was determined that for 1 kg of live weight gain 8,48 kg concentrate feed and 12,48 kg roughage is consumed. The daily live weight gain varied between 981 g-1.056 g and 1.038 g in average. The net profit varied between 1.852 YTL and 30.578 YTL, the net return varied between 37.682 YTL and 97.754 YTL by size groups. The percentage of profitability were calculated as 2,13 percent, 5,95 percent and 8,12 percent by the farm size groups, respectively. Key Words : Financial analysis, Cattle Fattening, Production Costs.