Türkiye'de CBS tabanlı uygulamalar kapsamında peyzaj öğeleri veritabanı tasarımı: Ankara Kalesi çevresi örneği
Landscape elements database design within the scope of GIS based implementations in Turkey: Ankara Castle surroundings example
  1. Tez No: 213787
  2. Yazar: MELİKE DENİZ ORHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: CBS, peyzaj öğeleri, veri tabanı, coğrafi veri tabanı, peyzaj bilgi sistemi, Ankara Kalesi, Avrupa Peyzaj Sözleşmesi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırma ile Türkiye'deki peyzaj mimarlığı çalışmalarının gelişmesine ve Avrupa Peyzaj Sözleşmesi'nin (APS) gerektirdiği uygulamaların gerçekleştirilmesine, kavramsal çerçevesi ortaya konulan peyzaj bilgi sistemi ile katkıda bulunmak hedeflenmiştir. Bu çerçevede çalışmanın amacı; Türkiye için APS kapsamında peyzaj özelliklerine ilişkin coğrafi veritabanı tasarımı kuramsal çerçevesini Ankara Kalesi Çevresi örneğinde geliştirmektir. Peyzaj özelliklerini içerecek veri tabanı tasarımı, bu tez ile ?Ulusal Peyzaj Bilgi Sistemi? olarak isimlendirilen ve peyzajların planlanması, korunması, yönetimi ve izlenmesi çalışmalarında değerlendirilecek internet tabanlı bir ulusal portalın geliştirilmesinde kullanılabilecektir. Peyzaj mimarlığı çalışmalarında bilgi teknolojilerinin etkin bir biçimde kullanılması için öncelikle ulusal ve uluslararası kapsamda varolan uygulamalar ele alınmalıdır. Bu çerçevede araştırmada Ülkemizdeki kamu ve özel sektör kurumlarının yürüttüğü Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Kent Bilgi Sistemi (KBS) tabanlı projeler ile e-devlet uygulamaları peyzaj mimarlığı çalışmaları açısından incelenmiştir. Sonuç olarak, , peyzaj özellikleri içerecek ?Ulusal Peyzaj Bilgi Sistemi? oluşturma çalışmalarına yön verecek veri tabanı tasarımı kuramsal çerçevesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In scope of this research, it is aimed to make a contribution to realize the objectives of European Landscape Convention with the landscape information system which is conceptually stated. In this framework, the aim of this research is to develope the concept database design of landscape characteristics for Turkey, on the case area ?Ankara Castle Surroundings? within the scope of European Landscape Convention. With this research, the database design which contains the landscape characteristics can be used to develope a web based national portal ?National Landscape Information System? which should take into consideration for planning, protection, management and monitoring of landscape. Inorder to use information technologies effectively in landscape studies, national and international applications should take into consideration together. In this framework of research, geographic and urban information systems based projects of public and private sector, and egovernment studies are observed according to the concept of landscape archtecture. Finally, a conceptual framework of database design is offered as a guide for ?National Landscape Information System? studies. Key Words : GIS, landscape elements, database, geodatabase,landsacape planning information system, Ankara Castle, European Landscape Convention