Ankara (Ayaş) koşullarında bazı ahududu çeşitlerinin tomurcuk yapıları ve floral gelişme devrelerinin belirlenmesi
Bud formation and floral development stages in some raspberry cultivars in Ankara (Ayaş) conditions
- Tez No: 213788
- Danışmanlar: PROF. DR. Y. SABİT AĞAOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ayaş ilçesi, ahududu, tomurcuk, floral gelişme, Ayaş administrative district, raspberry, bud, floral development
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmada Ankara (Ayaş) koşullarında yetiştirilen Summit, Heritage, Aksu kırmızısı ve Willamette ahududu çeşitlerinin tomurcuk yapıları ve floral gelişme devreleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ahududu çeşitlerinden Summit, Aksu kırmızısı ve Willamette çeşidi yaz ürünü veren çeşitlerdir. Heritage çeşidi ise, iki ürün veren çeşit olup, Heritage I'den sadece sonbahar, Heritage II'den ise sadece yaz ürünü alınacak şekilde iki farklı uygulama yapılmıştır. Deneme süresince iki haftada bir olmak üzere ahududu çeşitlerinden alınan tomurcuklar formalin, asetik asit ve alkol (F.A.A.) eriğinde 24 saat bekletilip, tespit edilmişlerdir. 24 saatin sonunda bu tomurcuklar % 70'lik etil alkol içine alınmışlardır. Etil alkol içine alınan tomurcuklar binoküler mikroskop altında açma yöntemi ile incelenmiş ve floral gelişme devreleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Floral gelişme devrelerinin tespiti için ?Açma Yöntemi?nin yanında mikroteknik bir yöntem olan ?Parafin Yöntemi? de kullanılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda ahududu bitkisinin karışık tomurcuk yapısına sahip olduğu bulunmuştur. Açma Yöntemi ve Parafin Yöntemi ile Ayaş (Ankara) koşulları için yaz ürünü veren ahududu çeşitlerinin tomurcuklarının Mart-Mayıs ayları arasında ?Floral Gelişme?lerinin olduğu, ?Morfolojik Ayırım?ın Mart ayında gerçekleştiği; sonbahar ürünü veren ahududu çeşitinin ise Mayıs-Temmuz ayları arasında ?Floral Gelişme?lerini tamamladığı ?Morfolojik Ayırım?ın Mayıs ayında gerçekleştiği saptanmıştır. Tomurcuklarda ayrımın olmasından 2 ay sonra ahududu çeşitlerinin çiçeklendikleri ve çiçeklenmelerinden yaklaşık 1.5-2 ay sonra da meyvelerin olgunlaştıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine bud structure and floral initiation of Summit, Heritage, Aksu kırmızısı and Willamette raspberry cultivars, grown in Ankara (Ayaş) condition during 2005-2007. Summit, Aksu kırmızısı, and Willamette cultivars are floricane fruiting. As regards two various application, Heritage I cultivar is primocane fruiting, whereas Heritage II is floricane fruiting. In the experiment, buds, which were collected everyother week from the cultivars, placed 24 hours in F.A.A. (Formalin, asetic acid, alcohol) and then in 70% alcohol. Buds in alcohol were examined under binocular microscope and their floral initiations were tried determining. In this study, ?switching-on? and ?paraffin? methods were used to determine bud structure and floral initiation. According to results of examinations done, it was found that raspberry plant had mixed buds structure. It was determined by using switching-on and paraffin methods that floral initiations of cultivars with floricane fruiting in Ankara (Ayaş) condition was formed in March-May interval and their morphological initiations were occurred in March, whereas floral initiations of the ones with primocane fruiting were shaped among May-July and their morphological initiations occurred in May. As a result, it was concluded that after two months of post-morphological initiations in buds, raspberry cultivars were realized flowering, and after two months of post-flowering, their fruits were formed.